4 Bezienswaardigheden in het Andalusië die je niet wil missen

4 Bezienswaardigheden in het Andalusië die je niet wil missen

Bent u van plan binnenkort op vakantie naar Spanje te gaan of zoekt u nog inspiratie voor een leuke Spaanse stedentrip? De volgende 4 bezienswaardigheden in Andalusië moet de Spanjeliefhebber zeker eens bezocht hebben:

Córdoba met de Mezquita

In het hart van Andalusië ligt Córdoba, de stad die de reputatie heeft van de warmste stad van Europa, waardoor u deze Spaanse stad het beste in het voor of najaar kunt bezoeken. Tijdens de Moorse overheersing was Córdoba een van de belangrijkste steden in Europa en uit die tijd zijn nog tal van bezienswaardigheden overgebleven. Absolute topattractie is de Mezquita, de moskee-kathedraal van Córdoba. Dit immense complex is beroemd vanwege de karakteristieke rood-witte bogen. Verder staat de complete binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst, met bijvoorbeeld de Juderia, de vroegere Joodse wijk met de synagoge. Opvallend zijn verder de Romeinse brug over de Guadalquivir en het Alcazar de los Reyes Catolicos, een mooi 15e -eeuws slot met aangrenzende tuinen waar u heerlijk kunt wandelen. Verder is het oude centrum een doolhof van smalle (soms bloemrijke) straatjes en beschikt de stad over vele mooie verborgen patio’s.

Alhambra, het Moorse paleis in Granada

De absolute nummer 1 bezienswaardigheid van Andalusië is het Alhambra de Granada. Het complex is zowel een fort als paleis en ligt op de heuvel grenzend aan het centrum van Granada. Het Alhambra is gebouwd in Moorse stijl, oftewel met fijn uitgevoerde islamitische kunst. Het hoogtepunt van het complex is het Nasridenpaleis, waar u met uw aankoop van Alhambra tickets altijd goed moet opletten of deze tickets inclusief dit exclusieve gedeelte van het Alhambra zijn. Andere bezienswaardigheden in het Alhambra zijn het paleis van keizer Karel V en het zomerpaleis Generalife. Neem na afloop van het bezoeken van deze paleizen ook even de moeite om de stad Granada zelf te ontdekken. De Arabische wijk El Albayzin is een leuke wijk om door de vele smalle straatjes te wandelen en in de avond kan het leuk zijn in de grottenwijk Sacromonte een flamencoshow bij te wonen. Verder is de kathedraal van Granada de moeite waard vanwege de koninklijke praalgraven.

Sevilla met het koninklijke paleis

Deze Andalusische stad ligt eveneens aan de Guadalquivir en is mede door deze ligging een stad met een rijke historie. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Sevilla is de gotische kathedraal van het aartsbisdom Sevilla met aangrenzend de Giralda toren, welke oorspronkelijk de minaret was tijdens de periode van Moorse overheersing. U kunt deze Giralda toren nog steeds beklimmen voor een schitterend uitzicht over de Spaanse stad. De andere highlight van Sevilla is het Real Alcazar de Sevilla, het koninklijke paleis in het centrum van de stad welke een goed voorbeeld is van de Mudéjar bouwstijl. Tip: boek wel tijdig uw Alcazar tickets aangezien het Alcazar vaak lange wachtrijen kent. Net buiten het centrum ligt in het Maria Luisa Park ook de Plaza de España, een iconisch monument ter gelegenheid van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. Op prachtige wijze zijn de 5e provincies van Spanje weergeven in dit complex. Verder kunt u overwegen om de houten constructie van Metropol Parasol te bezoeken, de stierenvecht arena Plaza de Toros, de Macarena wijk of het Museo de Bellas Artes te bezoeken. 

Jerez de la Frontera

Mocht u met een auto een rondreis maken door Andalusië overweeg dan ook de stad Jerez de la Frontera ten zuiden van Sevilla. Jerez staat bekend als de sherrystad en in het centrum wemelt het van de beroemde bodega’s waar u een rondleiding kunt volgen en sherry kunt proeven. Daarnaast beschikt Jerez de la Frontera over een sfeervol centrum en wordt het ook wel de hoofdstad van de flamenco genoemd, de typische Spaanse dans. Ander hoogtepunt in Jerez is de paardenrijschool waarin de Koninklijke Andalusische School van de Hippische Kunst gevestigd is, een must voor elke paardenliefhebber.