Alles wat je moet weten over mollen

Alles wat je moet weten over mollen

Als je ooit molshopen in je tuin hebt gehad, weet je hoe vervelend mollen kunnen zijn. Maar wist je ook dat mollen best fascinerende dieren zijn? Ze zijn vooral bekend om hun vermogen om ondergrondse tunnels te graven. En dat doen ze niet zomaar. Ze doen dit om voedsel te zoeken, zoals wormen en insectenlarven. Mollen bestrijden kan soms nodig zijn, maar het is ook belangrijk om te begrijpen waarom ze doen wat ze doen.

Mollen zijn klein en hebben een fluweelachtige vacht. Ze hebben grote voorpoten die zijn aangepast voor graven en kleine ogen die bedekt zijn met huid. Ze kunnen niet erg goed zien, maar dat is niet zo'n probleem voor een dier dat het grootste deel van zijn leven ondergronds doorbrengt. Hun reuk en gehoor zijn echter zeer goed ontwikkeld.

Verschillende soorten mollen

Er zijn veel verschillende soorten mollen, verspreid over de hele wereld. De meeste soorten leven ondergronds, maar er zijn ook enkele soorten die in bomen leven.

In Nederland en België komen vooral de Europese mol voor. Deze mol heeft een zwartbruine vacht en een spitse snuit. Hij kan tot 20 cm lang worden en heeft krachtige poten waarmee hij goed kan graven. Hij leeft vooral in bossen, weilanden en tuinen, maar je kunt hem ook in andere gebieden tegenkomen.

Mollen in tekenfilms

In tekenfilms worden mollen vaak afgebeeld als blinde dieren die constant in de problemen komen door hun graafwerk. Het is altijd leuk om deze grappige karakters in actie te zien. Maar het is wel goed om te weten dat dit een stereotype is. In het echt zijn mollen heel capabele dieren die perfect zijn aangepast aan hun ondergrondse leven. En als je een mollenklem wilt plaatsen, moet je dat zorgvuldig doen om de mol geen pijn te doen.

Zijn mollen echt blind?

Er is een mythe dat mollen blind zijn. Maar dat is niet helemaal waar. Mollen hebben ogen, maar ze zijn heel klein en vaak bedekt met huid of vacht. Ze zien niet zo goed als wij, maar ze zijn niet volledig blind. Ze kunnen waarschijnlijk licht en donker onderscheiden, maar ze gebruiken hun zicht niet om te jagen of zich te oriënteren. Daarvoor vertrouwen ze op hun gevoelige snuit en hun goede gehoor.

Waar vind je mollen in Nederland?

Mollen zijn wijd verspreid in Nederland. Je kunt ze vinden in bijna elke soort habitat, van tuinen en weilanden tot bossen en moerassen. Ze geven de voorkeur aan gebieden met losse, vochtige grond waar ze gemakkelijk kunnen graven en waar veel wormen en insectenlarven te vinden zijn.

Mollen zijn meestal niet zo populair bij tuiniers, omdat ze molshopen maken en plantenwortels kunnen beschadigen. Maar ze zijn ook nuttig, omdat ze de bodem beluchten en veel schadelijke insectenlarven eten. Dus de volgende keer dat je een molshoop in je tuin ziet, denk dan even na voordat je besluit om de mol te verjagen. Altijd leuk om nieuwe dieren te treffen in jouw tuin. Kijk of iemand je kan helpen met het bekijken van het dier zodat je zeker weet wat het is.