BPM-tarieven berekenen

BPM-tarieven berekenen

Denk u na over het aanschaffen van een voertuig? Dan zijn er veel dingen waar u goed over na moet denken. Een hiervan is het BPM-tarief dat u moet betalen bij de aanschaf van een nieuw voertuig. In dit artikel zullen we alles uitleggen over dit tarief en hoe het precies in elkaar zit.

Als je in Nederland een nieuwe personenauto, bestelauto of motor aanschaft of laat importeren uit het buitenland, betaal je BPM. Dit is een belasting over het voertuig dat op uw naam staat. Het bedrag dat u moet betalen hangt af van het soort voertuig en het tarief van de BPM.

BPM-tarief

Hoe hoog het BPM-tarief is hangt af van een aantal zaken. Voor een personenauto hangt dit tarief af van de CO2 uitstoot van het voertuig. Als het gaat om een bestelauto, motor of een kampeervoertuig, wordt er uitgegaan van een percentage van de netto catalogusprijs. Als het motorrijtuig al eerder gebruikt is voor de aanschaf, kunt u de keuze maken voor een actueel tarief, of het historische tarief. Het historische tarief is hierbij meestal het gunstigst.

Gunstigste tarief bepalen

Als u de keuze moet maken tussen een oud of nieuw tarief van een gebruikt voertuig, zijn de volgende zaken van belang:

1.      Vergelijk het bruto BPM-bedrag van het oude tarief met het nieuwe tarief.

2.      Zorg dat je let op de volgende bijzonderheden;

  • Energielabel
  • Wel of niet hybride
  • Roetfilter
  • Euro-6-norm
  • Fijnstofuitstoot
  • CO2-uitstoot
  • Accessoires die buiten berekening bleven

3.      Het bruto BPM-bedrag voor de afschrijvingsmethode bepalen

Tegenwoordig kunt u gemakkelijk online de BPM berekenen met een vergelijker. Dit bespaart u veel tijd en moeite. De meeste vergelijkers hebben een heel breed aanbod, waar u vast en zeker de informatie kunt vinden die u nodig heeft. Maak het niet te moeilijk en bereken online wat u kosten zullen zijn.

Bezwaar maken

Als u de BPM niet volledig heeft betaald of zonder goede reden BPM heeft teruggekregen, is het mogelijk dat u een naheffingsaanslag krijgt. Als u het niet eens bent met een aangifte, naheffingsaanslag of beschikking, dan is het mogelijk om schriftelijk bezwaar te maken. Hiernaast kunt u ook nog vragen om uitstel van de betaling.