Het belang van buitenspelen voor kinderen

Het belang van buitenspelen voor kinderen

Buitenspelen is goed voor kinderen. Het is niet alleen goed voor de gezondheid van je kind, maar het helpt ook bij het ontwikkelen van sociale en motorische vaardigheden. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van buitenspelen voor kinderen.

Wat zijn de voordelen van buitenspelen voor kinderen?

Buitenspelen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daarnaast helpt het ze bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en creativiteit. Buiten spelen kan ook helpen bij het voorkomen van obesitas en andere chronische aandoeningen.

Fysieke gezondheid

Buitenspelen helpt bij het verbeteren van de fysieke gezondheid van kinderen. Het is een goede oefening voor het hart en de longen, en helpt bij het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen. Bovendien vermindert het buitenspelen de risico’s op obesitas, diabetes, een hoge bloeddruk en andere chronische aandoeningen.

Mentale gezondheid

Buitenspelen helpt daarnaast bij het verbeteren van de mentale gezondheid van kinderen. Het stimuleert de hersenactiviteit en helpt bij het ontwikkelen van problem solving-vaardigheden. Buiten spelen kan ook helpen bij het voorkomen van depressie en angst.

Sociale vaardigheden

Ook helpt buitenspelen bij het ontwikkelen van de sociale vaardigheden van kinderen. Het stimuleert de interactie tussen kinderen, waardoor ze leren hoe ze moeten samenwerken en conflicten op kunnen lossen.

Zelfvertrouwen

Verder heeft buitenspelen een positief effect op het vergroten van het zelfvertrouwen van kinderen. Het geeft hen de kans om uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te leren. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich zekerder voelen in hun eigen kunnen, waardoor ze beter presteren op school en in andere sociale situaties.

Creativiteit

Buitenspelen stimuleert de creativiteit van kinderen. Het geeft hen de ruimte om nieuwe dingen uit te proberen en hun eigen ideeën te ontwikkelen.

Welke soorten activiteiten kunnen kinderen buiten doen?

Buitenspelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Er zijn veel verschillende soorten activiteiten die kinderen buiten kunnen doen, zoals:

Bewegingsspelletjes: Kinderen kunnen allerlei soorten bewegingsspelletjes doen, zoals rennen, springen en balansen. Dit is niet alleen goed voor de motorische ontwikkeling van het kind, maar ook voor hun conditie.

Creatieve spelletjes: Denk bijvoorbeeld aan schilderen met water op het balkon of in de tuin. Het uitleven van de creativiteit stimuleert de hersenontwikkeling van je kind.

Outdoor activiteiten: Denk aan een wandeling in het park, fietsen of skaten. Dit soort activiteiten stimuleren de motorische ontwikkeling en zorgen ervoor dat je kind lekker in beweging blijft.

Zoekactiviteiten: Een schat zoeken in de tuin met een grote zaklamp ‘s avonds, of een speurtocht door het park. Dit soort activiteiten stimuleren de nieuwsgierigheid en het uithoudingsvermogen van het kind.

Bouwactiviteiten: In de tuin kunnen kinderen allerlei soorten bouwwerken maken, van een kasteel tot een hut. Dit soort activiteiten stimuleren de motorische en creatieve vaardigheden van het kind.

Onderzoekactiviteiten: Kinderen kunnen allerlei experimenten doen, zoals het bekijken van een wormpje of een bloemetje. Dit soort activiteiten stimuleren de onderzoekende aard van het kind.

Hoe vaak moeten kinderen buitenspelen?

Het zou goed zijn als kinderen elke dag minstens een uur buitenspelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich daarna vaak vrolijk, sterk en gezond voelen. 

Natuurlijk zijn wij ons ervan bewust dat dit niet voor ieder kind even gemakkelijk is en dat ook de leeftijd van het kind een grote rol speelt. Woon je in een drukke buurt? Of vind je jouw kind nog net iets te jong om alleen of samen met vrienden op pad te gaan? Een GPS horloge kind zou dan wellicht een uitkomst kunnen bieden. 

Met een GPS horloge van One2Track kun je als ouder je kind altijd en overal op een afstandje in de gaten houden. Dit gaat namelijk via de mobiele app. Staat het eten klaar? Dan kun je het horloge ook bellen via de app. Beland je kind onverhoopt in een situatie waar hij of zij zich even geen raad mee weet? Met 1 druk op de SOS-knop staat hij of zij met jou in contact. 

Wat kun je doen om het buitenspelen te stimuleren?

Wanneer het minder weer wordt, zitten kinderen toch helaas veel binnen voor de tv. Buitenspelen is echter heel belangrijk voor kinderen, dus hier wat tips van ons:

·      Zorg ervoor dat ze in goede kleren buiten kunnen spelen, zodat ze niet koud of nat worden. 

·      Kies een veilige plek uit waar ze kunnen spelen, zonder gevaarlijke obstakels of veel verkeer.

·      Stimuleer hun creativiteit door hen bijvoorbeeld speelgoed mee te geven dat ze kunnen gebruiken.

·      Haal je kinderen niet té snel binnen als het een beetje regent of winderig is, dan leren ze dat je ook door weer en wind kunt spelen.

·      Organiseer af en toe een buitenspelletje met de buren of vriendjes, dan is het extra leuk!

Dus hup, van die bank af en lekker naar buiten!