Hoe kan ik thuis minder plastic gebruiken?

Hoe kan ik thuis minder plastic gebruiken?

Plastic is erg slecht voor het milieu. Het is moeilijk te recyclen en geeft daarom veel afval. Wil je minder plastic gebruiken in huis? Dat is een goede keuze! In dit artikel lees je hoe je thuis gemakkelijk minder plastic kunt gebruiken. Je kunt besparen op plastic door bijvoorbeeld minder vlees te eten, of door herbruikbare producten te gebruiken in plaats van wegwerpartikelen. Hopelijk zul je na het lezen van dit artikel meer bewust zijn van de mogelijkheden om minder plastic te verbruiken.

Plastic verpakkingen

Een goede manier om minder plastic te gebruiken is door minder voorverpakte producten te kopen. Koop bijvoorbeeld groenten en fruit los in plaats van verpakt in plastic. Je kunt ook je eigen tasjes meenemen naar de supermarkt, of etenswaren en drinken opbergen met je eigen spullen. Denk aan een thermoskan voor je koffie of thee, of een lunchbox met daarin je boterhammen. Drink je vaak water op werk, bij het sporten of in de bus of trein? Neem dan je eigen flesjes mee. Op deze manier bespaar je niet alleen plastic, maar ook geld.

Verjaardagen in feestjes

Zeker bij gelegenheden zoals een verjaardag, wordt er vaak veel plastic gebruikt. In plaats van wegwerpartikelen kun je gebruik maken van herbruikbare producten. Deze kun je gebruiken in plaats van de bekende plastic bordjes en bestek die je ziet op veel verjaardagen en feesten. In plaats van plastic bekertjes, kun je ook hardcups huren, die gemaakt zijn van herbruikbaar kunststof. Deze bekers van DrinkCup worden geleverd en na het feestje weer opgehaald en schoongemaakt. Hierdoor heb je zelf dus ook minder afval en werk. Ideaal dus!

Overige ideeën

Verder kun je nog proberen minder plastic te gebruiken door zeep en shampoo te kopen als blok, in plaats van in flesjes. Dit geldt ook voor andere huishoudartikelen. Verder kun je stoppen met het gebruiken van plastic rietjes, al zijn veel mensen hier geen fan van. Tenslotte kun je plastic producten opnieuw proberen te gebruiken, zodat je uiteindelijk minder plastic nodig hebt. Hierna kun je het dan proberen zo goed mogelijk te scheiden.

Gebruik je soms wel plastic? Dan hoef je je hier niet schuldig door te voelen. Het is vrijwel onmogelijk om helemaal geen plastic te gebruiken. Door het gebruik te minderen, ben je al heel goed bezig.