Hoe kies je een geschikte eettafel?

Hoe kies je een geschikte eettafel?

Het inrichten van een eetkamer is lastiger dan het lijkt. In woonkamers, keukens en slaapkamers, heb je vaak veel plek voor leuke meubels, versieringen en andere spullen. Hierdoor is het makkelijk om wat sfeer toe te voegen. In de eetkamer heb je vaak wat minder ruimte, omdat je natuurlijk een grote tafel met stoelen nodig hebt voor gasten. Het uitkiezen van een mooie eettafel is daarom erg belangrijk. Hoe kies je een goede eettafel bij jouw eetkamer?

Functie van de kamer

Als je een eetkamer wilt inrichten, moet je goed nadenken over hoe je deze ruimte gaat gebruiken. Is het de bedoeling dat jullie hier iedere avond gaan dineren, lunchen of zelfs ontbijten? Of zullen jullie de kamer vooral gebruiken bij speciale gelegenheden, zoals bij feestdagen?

Gebruik je de kamer vaak, dan kun je beter kiezen voor een eettafel gemaakt van praktische materialen. Zeker als je jonge kinderen hebt is dit een slim idee. In een eetkamer die je vaak gebruikt, kun je bijvoorbeeld beter niet kiezen voor een houten tafel. Ook een tafelblad van glas is niet erg slim met kleine kinderen. Glazen tafels zijn mooi, maar je ziet er snel vlekken en afdrukken op. Keramische eettafels zijn ook mooi, maar een stuk makkelijker schoon te houden. Daarom kan dit in veel gevallen een betere optie zijn.

Is de kamer vooral bedoeld voor etentjes en feestdagen? Dan kun je voor wat duurdere materialen kiezen, of materialen die meer onderhoud nodig hebben. Zo kun je de kamer wat stijlvoller inrichten. Soms gebruiken mensen de eetkamer zelfs voor een andere functie. Zo kun je de kamer af en toe omtoveren tot werkplek, of tussendoor gebruiken voor opslag. Ook dit kan een reden zijn om te kiezen voor een andere eettafel.

Vorm en grootte

Naast het materiaal, is ook de grootte van de tafel belangrijk. Hoe groot de eettafel moet zijn, hangt vooral af van de grootte van de eetkamer. Een kleine tafel in een grote kamer, is niet erg gezellig. Een te grote tafel in een kleine kamer, is weer erg onhandig. Ook lijkt de kamer hierdoor erg vol en onrustig. Zorg dat er altijd genoeg ruimte over is, rondom de eettafel en de stoelen. Is de kamer erg groot? Dan kun je ook nog andere meubels aanschaffen zodat de kamer minder leeg is.