Hoe kun je op een verstandige manier energieverbruik verminderen?

Hoe kun je op een verstandige manier energieverbruik verminderen?

Sinds het conflict in Oekraïne zijn de energieprijzen flink omhoog gegaan. Ook hier in Nederland is dit momenteel een probleem. Naar verwachting zullen deze prijzen komende maand nog meer gaan oplopen. Voor veel mensen is dit natuurlijk vervelend nieuws. Zeker na twee jaar coronavirus komen deze prijsstijgingen op een vervelend moment.

Daarom kan het slim zijn om komende maanden minder energie te verbruiken. Hiermee kun je proberen deze hogere kosten te compenseren. Je kunt dit doen in jouw woning, maar bijvoorbeeld ook op kantoor of een andere werkplek. Hoe kun het makkelijkst duurzamer leven? Wij hebben een aantal handige tips voor jou op een rijtje gezet.

Makkelijk geld besparen

Minder energie verbruiken kun je doen op verschillende manieren. Er zullen ongetwijfeld ook veel manieren zijn waarop jij kunt besparen, zonder hier veel van te zullen merken. Zo gaat er in ieder huishouden veel energie verloren door sluipverbruik. Apparaten die op stand-by staan, of nog niet volledig zijn uitgeschakeld. Gebruik je een apparaat niet? Schakel deze dan (waar mogelijk) volledig uit. Lukt dit niet? Dan kun je altijd nog zelf de stekker uit het stopcontact halen.

Probeer ook de verwarming of airconditioning uit te zetten als dit niet noodzakelijk is. Om minder te hoeven opwarmen, kun je natuurlijk ook zorgen voor betere isolatie in huis. Let ook goed op open ramen en deuren. Zo ontsnapt de warmte niet onnodig uit huis. Je kunt ook zorgen voor een instelbare thermostaat, zodat de verwarming vanzelf aan en uit gaat.

Duurzamer leven

Er zijn ook manieren waarop je energie kunt besparen, waar je iets meer moeite voor moet doen. Zo kun je lampen vervangen voor ledlampen, of proberen minder water te verbruiken. Laat de kraan niet onnodig aan staan of probeer wat minder (lang) te douchen. Verder kun je er nog voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen op je dak.

Wat ook altijd handig is om te doen, is om te kijken of je kunt besparen op je huidige contract. Hiervoor kun je online energie vergelijken, waardoor je kunt kiezen uit de beste en meest goedkope leverancier. Wie weet kun je zo wel flink wat geld besparen. Betaal in de maand niet te veel aan energieverbruik. Probeer daarom zoveel mogelijk duurzaam te leven.