Tips om een garage om te bouwen tot hobbyruimte

Tips om een garage om te bouwen tot hobbyruimte

Heb je een garage maar wordt die amper gebruikt omdat je auto altijd buiten staat? Benut deze ruimte opnieuw door ze een andere functie te geven. Van kinderspeelruimte tot garage workshop; de mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat kan je van een garage maken?

Een garage kan dienst doen voor verschillende zaken. Maak er bijvoorbeeld een klusruimte van, een persoonlijke sportschool of een heuse mancave. Maar ze kan ook dienst doen als meditatieruimte, inclusief yogamatten en lichttherapie. Tijdens de corona-lockdown werden sommige garages zelfs omgebouwd tot thuiskantoor. Zo wordt het makkelijker om werk en privé van elkaar te scheiden.

Tips voor de ombouw

Heb je besloten om je garage te transformeren in een hobbyruimte? Lees dan zeker onze tips:

Denk aan technische eisen

Soms heb je bepaalde technische vereisten wanneer je je garage als hobbyruimte gaat gebruiken. Neem nu bijvoorbeeld dat je graag bezig bent met metaalbewerking, en hiervoor zware machines als een professionele bandzaagmachine of laspost nodig hebt. Soms is de bestaande elektrische installatie van de garage niet zwaar genoeg en moet je die upgraden. Maar technische eisen kunnen ook te maken hebben met bijvoorbeeld de verluchting. Het kan nodig zijn om een mechanische ventilatie te installeren om de luchtkwaliteit in de garage te verbeteren.

Plaats verwarming

Waarschijnlijk heeft je garage geen verwarming. Maar dat is geen enkel probleem. Er zijn verschillende verwarmingstoestellen die je kan installeren. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische kachel, enkele infraroodpanelen of een heuse lucht-water warmtepomp. Sommige mensen installeren zelfs een kleine hout- of pelletkachel in hun garage.

Installeer extra verlichting

In de meeste garages hangt één plafondlamp in het midden van de ruimte. Dar is natuurlijk onvoldoende voor een hobbyruimte. Daarom raden we aan om extra lichtpunten te voorzien. Plaats die op een functioneel manier. Dat wil zeggen dat je eerst nadenkt over de indeling van de ruimte (wat ga je waar doen?) en op basis hiervan een lichtplan maakt. Plaats dus geen lampen lukraak in de garage, maar voorzie bijvoorbeeld een paar plafondspots boven een werkbank en een opbergkast. De vaste armaturen kan je makkelijk aanvullen met verplaatsbare verlichting, zoals een bureaulamp of een vloerlamp.

Zorg voor de juiste inrichting

Een kale garage oogt niet echt gezellig. Om er een echte hobbyruimte van te maken heb je wat aankleding nodig. De huidige vloer is misschien nog in goede staat, maar je kan ook snel een vinylvloer of laminaat leggen. Dat gaat bijzonder snel, en de ruimte krijgt er een compleet nieuwe uitstraling door. De muren kan je een likje verf geven of bekleden met houten panelen. En voor de afwerking van het plafond is gipskarton waarschijnlijk de beste oplossing.

Vervang de garagepoort

Heb je er al aan gedacht om de garagepoort te vervangen door een (schuif)raam? Hierdoor komt er meer natuurlijk licht de garage binnen en oogt alles veel ruimer. En met een schuifraam blijft deze ruimte makkelijk toegankelijk met grote spullen.