Vogels helpen in de winter: drie tips voor jouw vogelvriendelijke tuin

Vogels helpen in de winter: drie tips voor jouw vogelvriendelijke tuin

De winter kan een moeilijke tijd zijn voor vogels, omdat het koude weer en het schaarse voedsel het voor hen moeilijk maken om te overleven. Veel mensen beseffen niet dat vogels hulp nodig hebben tijdens de winter. U kunt veel dingen doen om ze te helpen overleven in deze moeilijke tijd van het jaar. Als u vogels in de winter wilt helpen, zijn er een paar dingen die u kunt doen om uw tuin vogelvriendelijker te maken.

1. Voorzie voedsel en water

Een van de beste manieren om vogels in de winter te helpen, is ze genoeg voedsel en water te geven. U kunt dit doen door een voederhuisje neer te zetten en vers water te geven, of door een vogelvriendelijke tuin aan te leggen.

Een goede manier om te beginnen is door een voederhuisje neer te zetten. Er zijn veel verschillende soorten voederhuisjes verkrijgbaar, dus kies er een die het beste bij uw behoeften past. Zorg ervoor dat u de voederbak vult met een verscheidenheid aan voedsel, zoals zaden, noten en bessen. Pinda's en niervet zijn ook goede keuzes; ze trekken verschillende soorten vogels aan.

Zorg ervoor dat het voederhuisje vol blijft, zelfs als dit betekent dat u het meer dan eens per dag moet vullen. Als u geen tijd hebt om het voederhuisje te vullen, kunt u overwegen om regelmatig wat voer neer te leggen tijdens de winterochtenden en -middagen.

U kunt ook meer vogels aantrekken door een verscheidenheid aan voederhuisjes te gebruiken, verspreid over uw tuin. Dit maakt het voor verschillende soorten gemakkelijker om voedsel te vinden, vooral als er in de winter minder natuurlijke voedselbronnen zijn waar ze leven.

2. Voorzie een warme plek om te schuilen

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om vogels in de winter te helpen. Eén daarvan is te zorgen voor een warme schuilplaats, zoals een afdakje of een stapel bladeren. Vogels waarderen vooral een plek waar ze warm kunnen blijven en waar ze beschutting hebben tegen sneeuw en regen.

Deze schuilplaatsen geven ze ook een plek om zich te verstoppen als ze worden achtervolgd door roofdieren. Plant bladverliezende lianen zoals kamperfoelie of clematis op de palen van uw vogelhuisje voor een extra beschutte plek.

3. Zorg voor vogelvriendelijke planten

Er zijn verschillende dingen die u in uw tuin kunt doen om deze in de winter vogelvriendelijker te maken. Eén daarvan is het toevoegen van vogelvriendelijke planten aan je tuin. Enkele goede opties zijn coniflowers, zwarte ogen Susans, en andere vaste planten die zaden produceren.

Gebruik inheemse planten om vogels aan te trekken die de voorkeur geven aan een habitat met onderbegroeiing, aangezien veel 'vogelvriendelijke' tuinplanten alleen de hogere struiken omvatten en bomen.