Wat is de beste thermostaat als kamerthermostaat?

Wat is de beste thermostaat als kamerthermostaat?

Wat is een thermostaat?

Een thermostaat is een soort schakelaar die meestal op of in de muur is verwerkt. Met deze schakelaar kun je de verwarming aan en uitzetten. Met nieuwere thermostaten kun je zelfs de warmte in het huis bepalen. Een thermostaat is vooral handig in de winter, maar ook in de zomer heeft hij zijn voordelen. Een thermostaat is tegenwoordig niet meer te missen in woningen, iedereen heeft er een. Maar er zijn wel een heleboel verschillende soorten thermostaten. Zo heb je een kamerthermostaat, slimme thermostaat, klokthermostaat en nog een overvloed aan verschillende merken.

De Honeywell Evohome thermostaat is momenteel een van de populairste modellen. Google Nest, Of Honeywell lyric T6 en Atag zijn hedendaagse thermostaten met zeer uitgebreid functie menu. Veel al met zone regeling/geofencing om energie te besparen.

De kamerthermostaat

Met een kamerthermostaat kun je de temperatuur in een bepaalde kamer bepalen. Je kunt de temperatuur hoger zetten in de winter of lager in de zomer. Ook kun je op de thermostaat zien hoe warm het in een bepaalde kamer is. Het nadeel aan een kamerthermostaat is dat je deze niet kan programmeren of op afstand bedienen zoals bij een klokthermostaat of een slimme thermostaat. 

Kan ik elke thermostaat gebruiken?

Nee, je kunt niet elke thermostaat in je kamer gebruiken . Voordat je een nieuwe thermostaat gaat kopen moet je nagaan wat voor soort cv-ketel je hebt. Niet elke thermostaat gaat namelijk samen met elke cv-ketel. Een standaard aan/uit thermostaat gaat wel met elke cv-ketel. 

Als je heel simpel alleen de temperatuur wil aanpassen kun je gaan voor een kamerthermostaat. Deze werkt heel eenvoudig en kun je verder niet op afstand bedienen. Als je ook warmte programma's wil instellen voor wanneer de thermostaat aan of uit gaat kun je gaan voor de iets meer geavanceerde klokthermostaat. Met deze thermostaat kun je voor verschillende tijden en dagen instellen wanneer de thermostaat aan of uit gaat. 

Als je voor het meest moderne wil gaan dan kies je een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat kun je alles instellen en deze kun je ook op afstand bedienen met je telefoon of een afstandsbediening en helpt je met het besparen van energie.