Wat is hooggevoeligheid en hoe kun je ermee omgaan?

Wat is hooggevoeligheid en hoe kun je ermee omgaan?

Hooggevoeligheid is een term die veel mensen nog niet eerder hebben gehoord. Toch is het van toepassing op zo’n 15% tot 20% van de bevolking, ook hier in Nederland. Hooggevoeligheid wordt in het kort ook wel HSP genoemd. Al klinkt dit misschien zo, het is geen aandoening of ziekte. Het is namelijk een karaktereigenschap die sommige mensen bezitten. Wat is HSP precies? Hoe kun je het herkennen? En hoe kun je er het beste mee omgaan? Alles over hooggevoeligheid lees je hieronder.

Wat is HSP precies?

Hooggevoeligheid wordt in het Engels ‘hypersensitivity’ genoemd. Het is een karaktereigenschap die je vaak kunt vinden in introverte personen. Soms kunnen zij erg gevoelig zijn voor bepaalde situaties en prikkels. Dit zijn meestal emotionele reacties op bepaalde stimuli. Mensen met hooggevoeligheid zijn zich meestal ook erg bewust van hun omgeving. De omgeving kan ook snel overweldigend zijn voor mensen met HSP. Denk bijvoorbeeld aan flitsende lichten, harde geluiden en grote groepen mensen (drukte). Ben je op een verjaardag, in een drukke stad of op een festival? Dan kunnen al deze signalen al snel zorgen voor overprikkeling.

Hooggevoeligheid hoeft niet perse negatief te zijn. Het heeft ook juist positieve kanten. Zo kun je andere personen vaak goed begrijpen, omdat je veel empathie hebt. Ook kun je situaties beter inschatten. Je bent je altijd goed bewust van wat er om je heen gebeurt. Heb jij hooggevoeligheid? Of ken je iemand anders die hier last van heeft? Dan is het verstandig om je in te lezen in wat het precies inhoudt. Zo kun je proberen hier zo goed mogelijk mee om te gaan, zodat je er geen of weinig last van hebt.

Veel voorkomende problemen

Als je zelf last hebt van HSP, zijn er verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen. Zo kunnen mensen snel vermoeid raken in drukke ruimtes, of tijdens situaties met veel geluid, licht en andere prikkels. Hierdoor kunnen er emoties ontstaan zoals angst en paniek. Ook kan leiden tot fysieke gevolgen, zoals maagklachten, hoofdpijn of duizeligheid. In het ergste geval kan HSP ook leiden tot langdurige, aanhoudende klachten, zoals een depressie of een burn-out. Overbelast raken in bepaalde situaties kan vervelend zijn, maar is nog te overzien. Krijgt je last van zwaardere klachten, of merk je negatieve veranderingen in je sociale leven of op werk? Dan kan het slim zijn om hulp te zoeken.

Veel mensen hebben nog nooit gehoord van hooggevoeligheid. Daarom worden de klachten niet altijd (meteen) serieus genomen. Mensen met HSP kunnen daardoor raar aangekeken worden, of tegen problemen aanlopen in contact met andere mensen. Doordat mensen met HSP heftiger reageren op bepaalde situaties, kan dit voor sommige mensen als vreemd worden gezien.

Leren leven met HSP

Heb jij hooggevoeligheid? Tegenwoordig is er gelukkig veel meer bekend over deze eigenschap. Als je hulp zoekt bij het leren leven met HSP, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen. Zo kun je stress verminderen met meditatie, lange wandelingen of andere methodes. Psychotherapie kan voor sommige mensen ook helpen. Je kunt ook aan de slag gaan met een eigen coach, om te leren hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met HSP. Wil je meer weten over hooggevoeligheid? Kijk dan op hogersensitief.nl voor meer informatie en tips.