Weet jij het verschil tussen een snack en een traktatie?

Weet jij het verschil tussen een snack en een traktatie?

Als je het woord "snack" hoort, denk je dan aan koekjes en chips? Dat zijn traktaties, geen snacks.

De meeste Nederlanders snacken elke dag. Die tussendoortjes zijn goed voor een kwart van onze dagelijkse calorieën. Dat is een behoorlijk groot deel van het dieet, dus is het verstandig om snacks te kiezen die het welzijn bevorderen, maar je kan natuurlijk ook best snacks nemen die gewoon ontzettend lekker zijn.

Over het algemeen variëren we best een hoop met onze voeding. Voedzame opties zoals fruit, pindakaas en groenten staan in de top 10 van meest geconsumeerde snacks. Andere lekkere vormen van snacks zoals snoep of chocolade staan er ook in.

Het is gemakkelijk om snacks te verwarren met traktaties door de manier waarop ze op de markt worden gebracht. Pasgeleden kondigde de FDA aan dat het gebruik van de term "gezond" op verpakte voedingsmiddelen in Amerika opnieuw wordt geëvalueerd, omdat de huidige definitie leidt tot verwarring bij de consument.

Verwarrende marketing

Het woord "gezond" is toegestaan op snacks die vet, cholesterol en natrium beperken, maar suiker maakt geen deel uit van het geheel. Zo kunnen vetarme koekjes als "gezond" worden bestempeld, ook al zitten ze vol met suiker. Zijn dat geen traktaties? Het is moeilijk te zeggen.

Woorden als "natural" en "organic" kunnen ook verwarrend zijn. Meer dan 60 procent van de consumenten koopt voedingsmiddelen met de vermelding "natural / natuurlijk", ook al is daar niet een hele duidelijke definitie voor. De term "biologisch" beschrijft een methode van landbouw, niet de voedingswaarde van een voedingsmiddel.

Het product wat in de schappen staat met gezonde, natuurlijke, biologische koekjes bevat gewoon, nou ja, koekjes. Ze bevatten waarschijnlijk dezelfde hoeveelheid suiker en calorieën als alle andere gebakken koekjes.

Het beste is eigenlijk om zelf te kiezen wat je lekker vind

1. Voedzame snacks

Je beste snackopties zijn verse, onbewerkte voedingsmiddelen, zoals een perzik, een handvol pistachenoten of selderij gevuld met pindakaas (wat betekent dat het enige ingrediënt pindakaas is). De enige "bewerking" die deze voedingsmiddelen ondergaan is het pellen van de pistachenoten of het vermalen van pinda's tot pindakaas.

Voedzame tussendoortjes zoals fruit, groenten, noten, zaden en yoghurt helpen de stemming en het energieniveau te verbeteren, de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zorgen ervoor dat je vol zit, zodat je je niet overeet bij de volgende maaltijd. Het zijn voedingsstoffen die je lichaam voeden, en die tekorten aan voedingsstoffen kunnen opvullen. Als je bijvoorbeeld tijdens de maaltijd te weinig groenten eet, kan je dat tekort aanvullen door tussen de maaltijden door wortelsticks of paprika's te snacken.

Lijken deze gezonde tussendoortjes je te saai? Dat hoeft niet zo te zijn! Denk eens aan creatieve combinaties. Probeer eens dadels met suiker, geprakte avocado op korrelige roggetoast met een snufje cayennepeper, of popcorn met Parmezaanse kaas en knoflook. Heerlijk!

2. Gemakkelijke snacks

Je hebt misschien niet altijd tijd voor zelfgemaakte voedzame snacks en dat is oké. Gelukkig zijn er genoeg opties die lekker en smakelijk zijn. Je mag jezelf namelijk af en toe best eens verwennen.

Gezonde snacks die je in de meeste supermarkten wel kan kopen:

-Choco eclairs

-Zuidvruchten

-Aardbeien

-Noten

-Chips en crackers gemaakt van granen

Deze snacks zijn gemaakt met heerlijke ingrediënten. Of je nou onderweg bent of tijdens het werk lekker wil snacken, dit zijn allemaal dingen waar je van kan genieten als je ze lekker vind.

Wil je echt zeker zijn dat je gezond eet, dan kan je het beste kiezen voor groente. Dit is echter niet altijd heel erg vullend. Daarom ligt het er echt aan waar je precies naar opzoek bent.

3. Lekker en zoet

Wanneer voedingsdeskundigen tussendoortjes aanbevelen, hebben we het niet over chips en koekjes met frisdrank. Kleine hoeveelheden traktaties kunnen deel uitmaken van een gezond dieet, maar ze moeten niet verward worden met voedzame snacks.

Chocoladerepen, chips, ijs, koekjes en snoep zijn voor de hand liggende traktaties. Frisdrank en suikerhoudende koffiedranken zijn goed voor de helft van onze dagelijkse snackcalorieën, dus ook die tellen mee als traktaties.

Soms is het moeilijker te zeggen, dus onthoud dit:

Snoepjes met fruitsmaak, zoals Skittles en gummibeertjes, tellen niet als fruit.

Chips met een laagje spinazie en wortelpoeder zijn geen groenten.

Muffins zijn cupcakes zonder glazuur.

En die in chocolade gedoopte mueslirepen en antioxidantrijke bosbessen met een laagje chocolade? Dat zijn snoepjes.