Welk voltage moet u hanteren in de badkamer?

Welk voltage moet u hanteren in de badkamer?

Wilt u verlichting uitzoeken voor in uw badkamer? U moet dan met meer punten rekening houden, dan bij andere verlichting in uw woning. Dit is niet zo vreemd, want in de badkamer heeft u altijd te maken met vocht. Ook al komt uw badkamerverlichting niet direct in aanraking met water, vaak ontstaat er tijdens het douchen of baden wel een flinke waterdamp. Aangezien elektriciteit en vocht altijd een slechte combinatie is, moet u de nodige maatregelen treffen.

Wat is het gebruikte voltage in de badkamer?

Betreffende de stroomspanning, is er grofweg de keuze uit hoogspanning en laagspanning. Hoogspanning is 220V of 230V. De stroom die u geleverd krijgt vanuit uw meterkast is altijd 220/230V. Dit is normaliter ook geen probleem bij het aansluiten van lampen in uw woning. Enkel bij de badkamer waar vocht en elektriciteit elkaar ontmoeten, kiest u best voor laagspanningslampen die werken op 12V. Met 12V lampen loopt u geen enkel risico. Dit is namelijk een relatief veilige spanning waar geen ongelukken door ontstaan. De kans is groot dat u LED verlichting in de badkamer gebruikt. Dan hoeft u eigenlijk al niet meer op te letten of u te maken heeft met laag- of hoogspanningslampen. LED werkt namelijk altijd op een laag voltage. Dit wordt met een driver of transformator omgezet.

Richt uw badkamer in zones in

Naast het feit dat u een laag voltage moet gebruiken in de badkamer, is het ook van belang waar u in de badkamer verlichting hangt. Op plekken dicht bij stromend water, is er een hoger risico dan wanneer u een lamp hangt in een droog gebied van uw badkamer. Daarom moet u de badkamer indelen in zones. De zones 1 en 2 zijn direct en 60 centimeter rondom de natte ruimtes, zoals de douche, het bad en de wastafel. Zone 3 is de ruimte dat hierbuiten valt en is de zogenaamde droge ruimte. Alleen letten op 12V netspanning is niet voldoende, u moet er ook op letten in hoeverre uw lampen waterdicht zijn.

Kies de juiste IP-waarde voor uw badkamerlampen

Bij het kiezen van badkamerlampen of spots, moet u altijd letten op de juiste IP-waarde. De IP-waarde geeft aan hoe beschermt de lampen zijn tegen vuil en vocht. De IP-waarde bestaat uit een tweetal cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming aan tegen vuil en stof en het tweede cijfer hoe beschermt de lamp is tegen vocht. Voor u is het tweede cijfer erg belangrijk, maar ook het eerste cijfer stijgt mee als u voor een meer beschermde lamp kies. Voor vochtbescherming zijn er 8 cijfers en voor de bescherming tegen vocht en vuil 6 cijfers. Hoe hoger de waarde, des te meer waterdicht is de lamp. Voor plaatsing van verlichting direct rondom het bad of de douche, kiest u het beste voor een IP65 waarde. Deze waarde geeft aan dat de lamp langdurig bestand is tegen waterstralen. In de directe omgeving van 60 centimeter rondom een natte ruimte, is een IP44 waarde voldoende. De lamp heeft dan bescherming tegen spatwater. In het droge gebied van de badkamer is de IP-waarde minder van belang en gelden er geen specifieke eisen.

Welk soort badkamerverlichting?

Het beste kiest u voor LED verlichting als badkamerverlichting. LED verlichting heeft meer mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor inbouwspots in de badkamer met geïntegreerde LED´s. Het voordeel hiervan, is dat u voor kleinere spotjes kunt kiezen en dit maakt de badkamer erg sfeervol. Natuurlijk is LED verlichting ook veel energiezuiniger en u hoeft nooit meer een lampje te vervangen. Naast inbouwspots, zijn er ook meer dan voldoende LED armaturen verkrijgbaar in alle soorten designs. Als u maar let op de IP-waarde, kunt u in uw badkamer altijd verlichting hangen die aan uw wensen voldoet.