5 dingen om te doen zonder telefoon

5 dingen om te doen zonder telefoon

We leven in een tijd waarin we constant bereikbaar moeten zijn en onze telefoon altijd binnen handbereik hebben. Dit kan echter heel vermoeiend zijn en soms is het fijn om even te ontsnappen aan de constante prikkels. In dit artikel geven we je 5 dingen om te doen zonder telefoon (en tv), zodat je even kunt ontspannen en genieten van het moment!

Wat is er zo verkeerd aan een telefoon?

Een telefoon kan een afleidende factor zijn, vooral tijdens belangrijke momenten of gesprekken. Soms kan het ook erg onhandig zijn, bijvoorbeeld wanneer je iets wil waarvoor je beide handen nodig hebt. Een ander probleem met telefoons is dat ze een bron van verslaving kunnen zijn. Mensen kunnen verslaafd raken aan sociale media, games en andere toepassingen op hun telefoon. Dit kan leiden tot een minder productieve en gezonde levensstijl. 

Wat doe je met al die vrije tijd?

Met al die vrije tijd kan je je hoofd even leegmaken van alle prikkels van je telefoon. Maar wat moet je dán doen? We geven je 5 leuke dingen om te doen zonder telefoon (en zonder geld). 

1. Een wandeling maken

Neem een wandeling en ontvang een heerlijke dosis vitamine D. Wandelen is ook goed voor de spieren en het uithoudingsvermogen. Bovendien geeft het je hoofd tijd om tot rust te komen en alle indrukken van de dag te verwerken. Probeer eens een stukje te wandelen zonder afleiding van je telefoon en geniet van de stilte en de natuur om je heen.

 2. Een spelletje spelen

Als je even je telefoon weglegt, is er echt altijd nog iets anders wat je kan doen. Bijvoorbeeld een spelletje spelen. Er zijn genoeg spellen die je kan spelen zonder dat je een app of iets dergelijks nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan Uno, Monopoly of Risk. Zonder telefoon heb je geen afleiding en het maakt een avondje met vrienden en/of familie ook een stuk gezelliger!

3. Mediteren

Als je even helemaal alleen wilt zijn, is meditatie een goede optie. Ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt en sluit je ogen. Begin rustig te ademen en focus je op je ademhaling. Als er gedachten in je opkomen, laat ze dan gaan en concentreer je weer op je ademhaling. Je hoeft niet per se stil te zitten tijdens het mediteren, soms kan het helpen om wat rustige muziek te luisteren of een kalmerende ruimte in te richten.

 4. Een podcast luisteren

Je hebt misschien wel een telefoon of computer nodig om een podcast aan te zetten, maar als een aflevering eenmaal aanstaat, hoef je niet meer op je telefoon te kijken. Er zijn duizenden verschillende podcasts beschikbaar over allerlei onderwerpen, dus er is vast wel eentje die jij interessant vindt. Zet je koptelefoon op en beluister jouw favoriete podcast zonder afleiding van je telefoon.

 5. Een boek lezen

Dit ligt misschien voor de hand, maar het is echt zo. Tijdens lezen kan je je volledig concentreren op het verhaal en de wereld van het boek ontdekken. Het is een manier om even weg te zijn van de realiteit en in een andere wereld te duiken. Bovendien is het goed voor je: lezen stimuleert je fantasie, vergroot je vocabulaire en maakt je denkvermogen scherper. Dus pak vandaag nog een boek en laat je meevoeren door de avonturen!

Waarom zou je dit doen?

Wil je rust in je hoofd? Dan is het zeker een goed idee om je telefoon vaker weg te leggen. Is je telefoon het enige dat tussen jou en een goede nachtrust staat? Dan is het verstandig om er wat meer afstand van te nemen. Telefoonverslaving is echt iets waar je aan kan lijden. Het is belangrijk om hier vroegtijdig bij stil te staan. Je gebruikt je telefoon vaak onbewust. Door bewust te zijn van hoe vaak je je telefoon pakt, kun je er beter mee omgaan. Wanneer ga jij je telefoon vaker wegleggen?

Meer blogs lezen? Kijk dan ook eens bij About Tech.