De geschiedenis van communicatie

De geschiedenis van communicatie

Het is moeilijk voor te stellen hoe het leven was zonder de moderne communicatiemiddelen waar we nu zo gewend aan zijn. We hebben tegenwoordig zoveel manieren om met elkaar te praten, van social media tot smartphones. Maar stel je voor dat je 200 jaar geleden leeft. Geen WhatsApp, geen e-mail, en geen telefoons. Als je een bericht wilde sturen naar je vriend die ver weg woont, kon je hem niet gewoon bellen of appen. Nee, je moest een brief schrijven. Een cross vulpen was toen een populaire keuze onder de schrijfinstrumenten. Dit was een tijdrovend proces, maar ook een kunstvorm. Het vergde aandacht, zorg en geduld om je gedachten op papier te krijgen en deze vervolgens naar de andere kant van het land, of zelfs de wereld, te sturen.

Brieven schrijven

In die tijd was het schrijven van brieven de norm. Het was de manier om te communiceren, om nieuws en informatie te verspreiden, en om contact te houden met vrienden en familie. Het schrijven van brieven was een belangrijk onderdeel van het sociale en zakelijke leven. Men moest nadenken over wat er gezegd moest worden, hoe het geformuleerd moest worden, en hoe het op papier gezet moest worden. Bovendien was het niet alleen de tekst van de brief die belangrijk was, ook de manier waarop de brief gepresenteerd werd, had betekenis. Het handschrift, de kwaliteit van het papier, de manier waarop de brief gevouwen en verzegeld werd, het speelde allemaal een rol in hoe de boodschap overgebracht werd.

Brieven laten bezorgen

Nadat de brief geschreven was, moest hij nog bezorgd worden. Dit was een heel ander proces dan we nu kennen. Er waren geen postcodes of huisnummers. In plaats daarvan waren de adressen vaak beschrijvingen van de locatie van het huis van de ontvanger. De postbodes moesten de omgeving goed kennen om de brieven op de juiste plaats te kunnen bezorgen. Een parker vulling bijbestellen voor je vulpen? Daar moest je weken van tevoren aan denken, gezien de tijd die het kostte om de post te laten bezorgen.

Nieuwe manieren van schrijven

In de loop van de tijd ontwikkelden zich nieuwe manieren van schrijven. De uitvinding van de typemachine in de 19e eeuw veranderde bijvoorbeeld de manier waarop mensen documenten en brieven produceerden. Het werd makkelijker om lange teksten te schrijven, en het was minder vermoeiend dan het schrijven met de hand. Dit had invloed op hoe mensen communiceerden. Men kon gedetailleerder zijn in hun correspondentie, omdat het minder moeite kostte om de woorden op papier te krijgen.

Hoe schreven ze vroeger

Hoe schreven mensen 200 jaar geleden? Ze gebruikten meestal een veer en inkt om hun brieven te schrijven. Dit vereiste een bepaalde vaardigheid en precisie, omdat de inkt gemakkelijk kon vlekken of druppelen. Daarnaast was het handschrift van mensen in die tijd vaak erg netjes en sierlijk, vooral bij mensen die een goede opleiding hadden gehad. Dit was heel anders dan het schrijven van vandaag, waarbij we meestal een pen of een toetsenbord gebruiken. Maar ondanks de verschillen, was het doel hetzelfde: communiceren en verbonden blijven met anderen.