Deze soort scooterslot kan je een hoop geld schelen!

Deze soort scooterslot kan je een hoop geld schelen!

Als scootereigenaar ben je verplicht om een scooterverzekering voor je scooter af te sluiten. Hier heb je over het algemeen twee verschillende opties voor. Allereerst kun je kiezen voor de WA-verzekering. Dit is de verzekering die je minimaal moet hebben om legaal de weg op te mogen en verzekert je tegen schade die je bij een ander aanricht. Daarnaast kun je ook een allriskverzekering afsluiten. Deze geeft de meeste dekking en helpt je ook wanneer bijvoorbeeld je scooter gestolen is en de schade die je bij jezelf aanricht. Daarnaast hebben sommige verzekeraars ook de mogelijkheid om je scooter WA+ te verzekeren. Dit is een middenweg tussen WA en allrisk.

Omdat er in Nederland nog wel eens een scooter gestolen wordt, is het slim om toch een allriskverzekering te kiezen. Bij schade moet je vaak wel een enigenrisico betalen. Dit kun je verlagen door een bepaald slot te nemen. We vertellen je hier graag meer over!

Welke soorten sloten zijn er?

Voor scootersloten bestaat er een keurmerk die bepaalt aan welke eisen een slot voldoet. Dit is het ART-keurmerk. Het ART-keurmerk bestaat uit vijf categorieën:

•   ART 1: Laagste categorie enkel voor fietsen

•   ART 2: Ook voor fietsen, maar voldoet aan meer eisen dan een ART1

•   ART 3: Voor scooters en brommers geschikt

•   ART 4: Voor motoren, zwaardere eisen dan voor scooters en brommers.

•   ART 5: Voldoet aan de strengste eisen en wordt voornamelijk voor motoren gebruikt.

Voor je scooter of brommer heb je dus minimaal een ART3 nodig. Ondanks de richtlijnen kun je natuurlijk ook een ART4 of ART5 gekeurd slot kopen, hiermee heb je een zwaardere beveiliging.

Voordelen van een ART3 gekeurd slot voor je scooter

Hoe veiliger het slot, hoe kleiner de kans is dat je scooter gestolen wordt. Daarnaast biedt het gebruiken van een ART3 slot dus nog een groot voordeel. Je hoeft namelijk bij de meest verzekeraars niet zo veel eigen risico betalen als je een ART3 slot gebruikt. Let hierbij wel op dat je aan de eisen voldoet, sommige verzekeraars eisen ook dat je hem aan een grond verankerd object vast gemaakt hebt met je ART3 slot en zullen vragen om het aankoopbewijs van je slot. Wil je zeker weten dat je de juiste verzekering kiest die je tegemoet komt als je een ART3 slot gebruikt? Dat kun je gemakkelijk je scooterverzekering vergelijken met andere scooterverzekeringen.

Extra tip op diefstal te voorkomen

Je kunt het beste je scooter op een drukke plek zetten. Is het donker? Plaats hem dan ook op een goed verlichtte plek. Hierdoor is je scooter te zichtbaar en zal de dief liever doorlopen om een makkelijkere optie zoeken. Bovendien is het handig om je naam of adres in het frame te graveren of ergens te verstoppen. Zo kun je duidelijk aan de politie laten zien dat jij de eigenaar bent van de scooter.