Energiezuinig en duurzaam verbouwen? Hier moet je op letten!

Energiezuinig en duurzaam verbouwen? Hier moet je op letten!

Ga je verbouwen? Kies van bij de start voor een energiezuinige en duurzame verbouwing. Zo bespaar je later veel op je energiefactuur en geef je Moeder Natuur een duwtje in de rug.

Er zijn allerlei mogelijkheden om een bestaand gebouw energiezuinig en duurzaam te maken:

Isolatie verbeteren

Een van de meest efficiënte manieren om de energieprestaties van je woning te verbeteren, is door extra isolatie te plaatsen. Dat ontbreekt in heel wat oudere woningen. Hierdoor lopen je stookkosten flink op.

Start met het isoleren van het dak. Langs het dak is er namelijk het meeste warmteverlies. Onder een schuin dak kan je isolatiewol zoals glas- of steenwol plaatsen, terwijl je bij een plat dak harde isolatieplaten gebruikt.

In een volgende stap kan je de muren na-isoleren. Dat kan op verschillende manieren. Laat bijvoorbeeld isolatiekorrels in de spouwmuur spuiten (de lege ruimte tussen de snelbouwstenen en gevelstenen). Daarnaast is het ook mogelijk om de muren langs binnen of buiten van een extra isolatielaag te voorzien. Langs de buitenkant wordt dit dikwijls gecombineerd met een afwerking in gevelpleister of steenstrips. Zo krijg je woning direct een nieuwe uitstraling.

De volgende stap is de vloerisolatie. Dit is een ingrijpend werkje, omdat je eerst de oude vloer moet uitbreken. Dat is iets wat je perfect zelf kan doen - en zo flink wat geld bespaart. Huur sloopmateriaal om de vloerbekleding en dekvloer uit te breken. Let wel op dat je geen leidingen beschadigt. Voor het afval huur je een open container of een grote afvalzak. Heel wat mensen combineren dit werkje met de installatie van vloerverwarming. Meer daarover in het volgende puntje.

Tenslotte is het buitenschrijnwerk aan de beurt. Ook de ramen en deuren maken deel uit van de isolatieschil. Door oude ramen met enkele beglazing te vervangen door superisolerende profielen met dubbele of driedubbele beglazing, zal je verwarmingsfactuur flink dalen.

Verwarming upgraden

Ga je duurzaam verbouwen? Pak dan ook de verwarming aan.

Een cv-ketel van meer dan 15 jaar oud kan je best vervangen. De nieuwe modellen zijn veel zuiniger. Of kies meteen voor een warmtepomp. Warmtepompen zijn ecologisch omdat ze geen fossiele brandstoffen nodig hebben, enkel elektriciteit. Verder hebben ze een veel hoger rendement dan cv-ketels. Dat maakt je verwarming energiezuiniger.

Let wel op dat een warmtepomp haar hoogste rendement haalt in combinatie met een verwarmingssysteem op lage temperatuur (aanvoertemperatuur < 50 °C). Dat is bijvoorbeeld het geval bij vloerverwarming.

Ventilatie

Isoleren doe je niet zonder te ventileren. Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat er verse lucht wordt aangevoerd. Dat doe je best met een ventilatiesysteem type D. Deze 'balansventilatie' heeft namelijk een warmtewisselaar. De afgevoerde binnenlucht verwarmt de koelere buitenlucht die wordt aangezogen, waardoor er minder energie verloren gaat. Dit type ventilatiesysteem is dus energiezuinig en duurzaam.

Groendak

Groendaken bestaan hoofdzakelijk uit levende planten. Ze hebben een positieve bijdrage tot de waterhuishouding, hebben een luchtzuiverend effect en zorgen voor een bijkomende geluidsisolatie. Daarnaast verlengen ze de levensduur van het dak. Er zijn dus redenen genoeg om tijdens de renovatiewerken van de platte daken een groendak te maken.

Groene energie

Energiezuinig verbouwen doe je ook door minder afhankelijk te worden van het stroomnet. Dat kan met behulp van zonnepanelen. Met deze PV-panelen genereer je zelf 100% groene stroom. Dat is ecologisch en economisch.

Naast zonnepanelen kan je nog een zonneboiler installeren voor warm water. Door middel van zonnecollectoren op het dak wordt een buffervat met water verwarmd, dat meteen klaar is voor gebruik.