Enkel glas isoleren? Hier moet je aan denken!

Enkel glas isoleren? Hier moet je aan denken!

Slecht geïsoleerde ramen zorgen voor meer energieverbruik en een lager wooncomfort. Tot de jaren ‘80 werden woningen standaard uitgerust met enkel glas. Dit heeft tot gevolg dat veel oudere woningen nog over enkel glas beschikken. Zeker nu de energieprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen, zien we dat betere isolatie nog meer noodzakelijk is geworden. Het isoleren van enkel glas is op verschillende manieren mogelijk. In dit artikel gaan we hier dieper op in en vertellen we je alles wat je moet weten. 

Voorzetramen plaatsen 

In sommige situaties is het niet mogelijk om dubbel glas te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je glas-in-lood ramen hebt. Ook dan zijn er echter wel mogelijkheden om de ramen beter te isoleren. Voorzetramen zijn dan een goed alternatief. 

Het grote voordeel van een voorzetraam is dat het raam of het kozijn zelf niet wordt aangepast. Er wordt een extra ruit voor of achter de bestaande ruit geplaatst. Zo ontstaat er een luchtdichte afsluiting, waardoor er geen onnodige tocht kan ontstaan. Zo voorkom je het risico van warmteverlies in de woning. Daarnaast beschikken voorzetramen over dezelfde voordelen als dubbel glas. Ook zijn ze over het algemeen goedkoper dan dubbel glas. 

Isolatiefolie

Ben je op zoek naar een relatief goedkope oplossing of is het simpelweg niet mogelijk om dubbel glas te plaatsen? Dan kun je er ook voor kiezen om isolatiefolie op de ruit aan te brengen. Dit kan op het raam geplakt worden of aan het kozijn gespannen worden. Houd er wel rekening mee dat de isolatiewaarde hiervan lager ligt dan bij dubbel glas. Het is echter een goed alternatief wanneer het om welke reden dan ook niet mogelijk is om het bestaande glas te vervangen. 

Kieren afdichten

In een gemiddelde woning kan het energieverbruik flink verminderd worden door de naden en kieren in huis af te dichten. Deze bevinden zich grotendeels rondom de raampartijen. Het loont dus zeker om jouw ruiten en kozijnen eens goed na te lopen. 

Wanneer er veel en/of grote naden en kieren aanwezig zijn, dan kan dit zowel gevolgen hebben voor het wooncomfort als het energieverbruik. Doordat er flink veel tocht aanwezig is, voelt het gedurende de wintermaanden niet altijd even aangenaam in huis. Daarnaast kan er op de lange termijn ook schimmel ontstaan. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid. Ook treedt er veel warmteverlies op. Hierdoor stook je meer en zal de energierekening hoger worden. 

Kieren kunnen eenvoudig gedicht worden door het gebruik van tochtstrips of tochtbanden. Deze zijn gemakkelijk zelf te bevestigen. Het is een relatief voordelige oplossing en levert veel op. 

In sommige gevallen is een tochtband of tochtstrip niet voldoende. Bijvoorbeeld wanneer de naden en kieren te groot zijn. In dat geval zit er niets anders op dan het vervangen van de kozijnen en ruiten. Dit is een flinke investering, maar die kosten haal je er uiteindelijk vanzelf weer uit. Laat de plaatsing altijd door een expert uitvoeren voor het beste resultaat.