Hoe bouw je meer pensioen op?

Hoe bouw je meer pensioen op?

In Nederland kun je vanaf je eenentwintigste levensjaar pensioen opbouwen. Heb je uiteindelijk de pensioengerechtigde leeftijd behaald, dan wordt het pensioen dat je hebt opgebouwd, in maandelijkse bedragen uitbetaald. Het bedrag wat je uiteindelijk krijgt uitbetaald als je met pensioen gaat, kan nog weleens tegenvallen. Zodanig zelfs, dat je er je maandelijkse lasten niet eens van kunt betalen. Als je dit ruim vooraf al weet, doe je er goed aan om meer pensioen op te bouwen. Zodat je straks lekker door kunt leven, zodat je dit nu ook gewend bent. Maar hoe bouw je eigenlijk meer pensioen op? Dat kun je hieronder lezen!

Hoe ziet je pensioen in elkaar?

In Nederland kun je sowieso rekenen op je AOW-uitkering. Hiervoor moet je wel minimaal 50 jaar in Nederland hebben gewoond. Heb je tijdelijk in een ander land gewoond? Voor ieder jaar dat dit het geval is geweest, wordt er 2% van de AOW afgetrokken. Naast AOW bouw je ook pensioen op als je in loondienst bent. In dit geval bouwt je werkgever pensioen voor je op, dat wordt uitgekeerd vanaf een bepaalde leeftijd. Heb je in verschillende branches gewerkt? Dan kan het zomaar zo zijn dat je uit verschillende ‘potjes’ pensioen uitgekeerd krijgt. Ben je een ondernemer of bijvoorbeeld een ZZP’er? Dan moet je naast de AOW die je ontvangt, zelf je pensioen opbouwen.

Bereken wat je nodig hebt

Als je nu al weet wanneer je met pensioen gaat, doe je er verstandig aan om te berekenen wat je straks nodig hebt als je met pensioen gaat. Je kunt waarschijnlijk nu al bijvoorbeeld een goede inschatting maken van je woonlasten, de kosten voor boodschappen en bijvoorbeeld de kosten voor de vakanties. Als je de totale kosten in beeld hebt, weet je dus ook wat je maandelijks aan inkomen nodig hebt. Door dit te vergelijken met het pensioen wat straks wordt uitgekeerd, weet je wat je over gaat houden, of juist tekort gaat komen. Wil jij meer pensioen opbouwen dan dat je nu gaat ontvangen? Hieronder kun je lezen hoe je dat kunt doen!

Meer pensioen opbouwen

Als je nu al weet dat je kosten hoger liggen dan het pensioen wat wordt uitgekeerd, kun je ervoor kiezen om meer pensioen op te gaan bouwen. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld ervoor kiezen om te gaan beleggen. Er zijn beleggingsfondsen waar je geld in kunt storten, waarbij je normaal gesproken kunt rekenen op een fraai rendement. Als je ieder jaar hier geld in stort en je ontvangt ook nog eens je rendement over je belegd vermogen, dan kan dit bedrag nog aardig oplopen. Als je met pensioen gaat, kun je ervoor kiezen om van dit bedrag, maandelijks een bedrag uit te laten keren. Je kunt ook kiezen om een lijfrente af te sluiten of om zelf geld te aan sparen op een spaarrekening. Hiermee zorg je ervoor dat je extra pensioen opbouwt, zodat je weet dat als je met pensioen gaat, je niet bang hoeft te zijn voor tekort inkomen. Heerlijk toch?