Hoe krijg ik teletekst op mijn TV?

Hoe krijg ik teletekst op mijn TV?

Wil je teletekst op je televisie kunnen lezen in 2022? Dat kan nog steeds! In dit artikel leggen we uit hoe je teletekst op je televisie krijgt. Het is heel eenvoudig en voor velen nog steeds erg fijn om te gebruiken. Je hebt altijd de juiste informatie bij de hand. Erg handig als je televisie aan het kijken bent en geen telefoon in de buurt hebt.

Je hoeft dus geen extra apparaat aan te schaffen, want teletekst wordt rechtstreeks op je televisiescherm getoond. Zeker voor ouderen of mensen die ervoor kiezen om geen smartphones meer te gebruiken, kan teletekst erg fijn zijn om te gebruiken.

Wat is teletekst?

Teletekst is een informatieservice waarmee je op televisie nieuws en informatie kunt ontvangen. Je krijgt dus niet alleen de reguliere tv-uitzending, maar ook extra informatie zoals het weerbericht, aandelenkoersen, het laatste nieuws en schema's voor uitzendingen van alle zenders. Tegenwoordig zijn er niet zoveel mensen meer die teletekst gebruiken, vooral door de komst van smartphones en sociale media. Toch kan het soms handig zijn om teletekst te kunnen gebruiken. Zeker voor mensen die geen smartphone hebben, of voor ouderen die deze service jarenlang hebben gebruikt.

Geschiedenis van teletekst

Teletekst is in 1978 in Nederland geïntroduceerd door de KRO. Deze service was bedoeld om het laatste nieuws en informatie op televisie te kunnen tonen. In 1982 werd teletekst uitgebreid met extra pagina's voor onder andere het weerbericht, aandelenkoersen en nieuws. In de jaren 90 werd teletekst steeds meer gebruikt door mensen, maar na de komst van het internet en snellere apparaten zoals mobiele telefoons, is teletekst voor de meesten langzaam verdwenen uit het dagelijks leven.

Hoe kunt je teletekst gebruiken?

Wil je in 2022 nog steeds gebruik kunnen maken van teletekst? Dan kan! Hiervoor heb je op de afstandsbediening een speciale knop zitten. Welk symbool deze knop heeft, kan verschillen per televisie. Meestal moet je zoeken naar een symbool met drie horizontale strepen. Bij televisie van Ziggo is deze knop vervangen voor 'TEXT'. Vervolgens kun je in het teletekst menu gaan zoeken naar pagina's, die je kunt invullen met de cijfers op jouw afstandsbediening.

Vragen over hoe je teletekst kunt gebruiken op jouw televisie? Neem dan even contact op met jouw televisieprovider, of het merk waarvan je een televisie hebt gekocht. Ook kun je op internet zoeken naar hulp.