Lees deze 3 tips om jouw werkproductiviteit te verhogen

Lees deze 3 tips om jouw werkproductiviteit te verhogen

Afleiding is overal en dat werkt niet mee op je werkproductiviteit. Het hebben van een slechte concentratie kan zorgen dat je die ene taak net niet af hebt voor de deadline. Je werkproductiviteit is afhankelijk van interne, maar ook externe factoren. De externe factoren heb je vaak zelf in de hand en kan je verbeteren. Hieronder staan 5 tips die jou kunnen helpen om de werkproductiviteit te verbeteren. 

Lopen, fietsen en staan

Als je een kantoorbaan hebt, betekent dit dat je vaak zit. Terwijl bewegen je energie geeft en je creativiteit stimuleert. In je pauze een blokje om, staand vergaderen of de trap nemen in plaats van de lift zijn al een paar kleine veranderingen die jij kan nemen om meer te bewegen tijdens je werktijd. Ook is het goed voor je om je hoofd even leeg te maken na een dag werken. Dit kan je bijvoorbeeld doen op de fiets naar huis, tijdens het koken of wanneer je gaat sporten.

Verdeel je taken

Een brein heeft twee aandacht systemen: het ene deel is actief wanneer je bezig bent met informatie verzamelen en het andere deel van je brein wordt actief wanneer je in 'off-stand' staat. Het is dus belangrijk om een pauze in te lassen en rust te nemen om te zorgen dat een deel van je brein actief wordt. Als je veel taken hebt, is het goed om je agenda in te delen. Als jij je taken gaat verdelen, las je automatisch een pauze in; namelijk als je een agendapunt hebt afgerond. Het motiveert wanneer je het afronden van taken inzichtelijk maakt. Tegenwoordig is bijna alles online, maar hoe fijn is het om daadwerkelijk iets af te kunnen strepen. Een groot whiteboard, een papieren agenda of een papieren to-do list zijn producten waar jij je taken in op kan schrijven en wegstrepen.

Een goede werkplek

Het is enorm belangrijk om een echte werkplek te hebben waar jij je taken gaat afronden. Een opgeruimd bureau en een goede stoel helpen al aan je productiviteit. Tegenwoordig zijn er verschillende hulpmiddelen om te zorgen dat mensen het beste kunnen functioneren. Een voorbeeld hiervan is ergonomie. Met ergonomische kantoorinrichtingen kan er gezorgd worden voor betere houdingen voor mensen tijdens het werken. Een voorbeeld van ergonomisch meubilair is een zit-sta bureau. Dit is een bureau dat je van werkhoogte kan veranderen: je kan dus ook staand werken. Bij Kato hebben ze veel ergonomische kantoormeubilair, die misschien wel bij jou werkplek past.