Ook jij kunt je eigen boekhouding doen

Ook jij kunt je eigen boekhouding doen

Het lijkt soms lastig, die boekhouding. Toch valt dit reuze mee. Als je kunt beschikken over een goed boekhoudprogramma en je hebt doorzettingsvermogen, gaat het jou lukken om zelf de boekhouding te doen. Hiermee bespaar je niet alleen veel geld, je krijgt ook meer controle over je eigen bedrijf.

Vergelijk boekhoudprogramma’s

De eerste stap is het aanschaffen van een goed boekhoudpakket. Bij het vergelijken van de verschillende mogelijkheden, is het belangrijk om de reviews te lezen. Ervaringen van gebruikers laten vaak goed zien hoe een boekhoudpakket in de praktijk werkt en hoe tevreden ondernemers er over zijn. Lees bijvoorbeeld deze review over e-Boekhouden, het best geteste boekhoudprogramma door Boekhoud Review. Als je jouw ideale pakket hebt aangeschaft, kun je meteen aan de slag.

Weet hoe je ervoor staat

Als je zelf de boekhouding doet, weet je altijd hoe je ervoor staat. Je hoeft niet meer met knikkende knieën aan het begin van het nieuwe jaar naar de boekhouder om te vragen hoe je bedrijf er eigenlijk voor staat. Ook hoef je nooit meer bang te zijn als er een blauwe brief in de brievenbus valt. Je weet namelijk van tevoren al wat er in die brief zal staan. Zelf de boekhouding doen, betekent zelf het stuur in handen hebben van je bedrijf. Als je zelf de boekhouding doet, kom je ook automatisch tot inzichten. Je ziet al heel snel met welke activiteiten je winst maakt en met welke juist niet. Je kunt meteen ingrijpen dus.

Onafhankelijk

Als je de boekhouding uitbesteed, ben je altijd afhankelijk van je boekhouder. Heeft je boekhouder het druk? Dan is de kans groot dat je moet wachten met je vragen. Heb je een spoedvraag aan je boekhouder en is deze op vakantie? Ook dan moet je dus gewoon wachten. Ondertussen kan het zijn dat jij wakker ligt, omdat je wilt weten waar je aan toe bent. Stel dat je wilt weten hoeveel winst je hebt gemaakt over het afgelopen jaar. Of hoeveel BTW je moet terugbetalen in het begin van het nieuwe kwartaal. Vragen waarbij de boekhouder de antwoorden voor je heeft. Wil je niet meer wachten? Wil je niet meer afhankelijk zijn? Door de boekhouding zelf te doen, ben je van niemand afhankelijk en het bespaart je ook nog eens veel geld.