Waarom kiezen voor led buitenverlichting

Waarom kiezen voor led buitenverlichting

De afkorting ‘LED’ staat voor ‘light emitting diode’ Het is een elektronisch onderdeel dat light geeft, als er stroom aanwezig is. Gloeilampen werken ook zo, maar deze worden erg warm. Daardoor gebruiken ze uiteindelijk een stuk meer energie. LEDs worden ook warm, maar niet heet. Hierdoor zijn ze een stuk zuiniger. De enige nadelen van ledverlichting zijn dat de aanschaf relatief duurder is. Doordat de lampen erg zuinig zijn, verdien je dit geld echter snel alweer terug.

Ledlampen zijn energiezuiniger

90 tot 95 procent van de stroom van een ledlamp wordt gebruikt voor het licht. Bij een oude gloeilamp is dit slechts drie tot negen procent. Ze rest van de stroom gaat naar de warmte. De besparing kan dus oplopen tot wel 90%, wat veel beter is voor het milieu en veel geld bespaart. Ook werken de lampen meteen op volle sterkte nadat je ze aanzet. Bij spaarlampen en TL-buizen duurt dit een tijdje.

Ledlampen gaan veel langer mee

In vergelijking tot andere soorten lampen gaan ledlampen heel lang mee. Een gloeilamp gaat zo’n 1000 uur mee, een spaarlamp tussen de 5000 en 10000 uur. Een ledlamp gaat gemiddeld wel zo’n 20000 uur mee, of zelfs langer. Naast besparen op energiekosten, zul je dus ook besparen op het kopen van de lampen zelf. Daarom is het dus een stuk voordeliger voor jezelf en het klimaat om te kiezen voor ledlampen.

Led in alle soorten en maten

Ledlampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. De kleuren en de sterkte van het licht zijn vaak te verstellen, zodat je het licht op wens kunt aanpassen. Ook warme kleuren kunnen tegenwoordig door ledlampen worden gegeven. Er is dus eigenlijk geen goede reden meer om te kiezen voor een gloeilamp in plaats van andere soorten verlichting.

Veiligheid van ledlampen

Ledlampen worden niet zo heet als andere lampen, hierdoor is er minder brandgevaar en kun je jezelf er niet aan branden. Ook bevatten ledlampen geen gevaarlijke stoffen. Het zijn erg veilige lampen. Ze zijn ook geschikt voor buiten, omdat er geheel waterdichte varianten op de markt zijn. Hierdoor kun je ze ook gebruiken als led buitenverlichting of zelfs onderwater in bijvoorbeeld een vijver.