Wat is de beste zorgverzekering? Kijk eens naar een restitutiepolis!

Wat is de beste zorgverzekering? Kijk eens naar een restitutiepolis!

13 november 2022 is het dan zover. De laatste zorgverzekeraars maken de nieuwe zorgpremie en polisvoorwaarden bekend voor het kalenderjaar 2023. De basisverzekering wordt op enkele gebieden aangepast, daarover zo meer. Dat alle zorgpremies omhoog gaan, daar lijkt geen twijfel over te bestaan. Hoe dat komt lees je hier ook. En als laatste rest dan de vraag, wat is de beste zorgverzekering? En dat is in ieder geval een restitutiepolis, en daaruit kan je kiezen bij circa 8 verschillende zorgverzekeraars.

Duurdere zorgpremie

De zorgpremie blijft stijgen, dat bleek al op prinsjesdag waarbij het kabinet de verhoging van de rekenpremie bekend maakte. Een verhoging van circa 10 euro per maand. DSW maakte eind september bekend de premie te verhogen naar 117 euro. En onlangs kondigde Stad Holland eveneens een verhoging aan van 7,75 euro per maand. De premie van deze restitutiepolis in 2023 komt daarbij uit op 140 euro en 75 cent.

Overige premies zijn allemaal op 13 november bekend.

* de rekenpremie is het bedrag waarop onder andere de hoogte van zorgtoeslag wordt gebaseerd.

De beste zorgverzekering (restitutiepolis)

We hebben het al weggegeven in de intro, het type restitutie verzekering is absoluut de beste polis. Dat heeft te maken met de toegang tot zorg, en de hierbij gecontracteerde zorgverleners. Bij de restitutiepolis, van toepassing op de basisverzekering, zijn alle van de onderstaande zorgverleners gecontracteerd

1) Alle apotheken, zowel fysiek als online

2) Alle klinieken en zelfstandige behandelcentra

3) Alle ziekenhuizen

4) Diverse locaties voor het halen van medische producten, gedekt voor de basisverzekering

Dit kost de restitutiepolis

Nu nog, in 2022 is de goedkoopste restitutiepolis de polis van OHRA, blijkt uit cijfers van Zorgvergelijker. Deze goede zorgpolis is er nu voor 132,95 per maand. Maar zoals gezegd, de zorgpremies stijgen, waardoor deze polis naar alle waarschijnlijkheid 140 euro per maand gaat kosten.

De polissen van de grote verzekeraars als CZ, Menzis en Zilveren Kruis zullen zelfs tegen de 150 euro per maand aan komen. En dat is heel veel geld. Maar voor dat geld heb je dan wel de beste zorgverzekering, waarbij je geen rekening hoeft te houden met gecontracteerde zorgaanbieders. Bij goedkopere zorgpolissen, waarbij er minder aanbieders gecontracteerd zijn, moet je hierbij wel opletten.

De naturapolis kan ook goed zijn

Met een naturapolis zijn er veel minder zorgverleners gecontracteerd. Kies je voor zorg bij een zorgaanbieder waarbij er geen zorg ingekocht is, dan wordt er circa 75 van de nota vergoed. Het percentage is afhankelijk van de verzekeraar, bijbetaling is een volledige eigen bijdrage en staat los van het eigen risico.

Een naturapolis (de polis zonder vrije zorgkeuze) kan prima zijn, als je maar niet teveel naar naar ongecontracteerde zorgverleners gaat. Dan wordt het een dure kostenpost.