Wat komt er allemaal kijken bij een echtscheiding?

Wat komt er allemaal kijken bij een echtscheiding?

Zijn jij en je partner van plan om te scheiden? Dan moet je weten dat dit geen makkelijke situatie is. Er komt heel veel bij om de hoek kijken en er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je een beeld van hoe een echtscheiding eruit gaat zien, met tips hoe je het proces minder vervelend kunt maken.

Echtscheidingen

Kiezen voor een scheiding is geen makkelijke beslissing. Het is een ingrijpende gebeurtenis, vooral als je kinderen hebt met je partner. Deze keuze moet dan ook niet te snel gemaakt worden. Kiezen jullie er wel voor om te scheiden? Dan zijn er veel zaken om rekening mee te houden, zoals allimentatie, woonomgeving en overige afspraken. Ook moet je denken aan je pensioen en de verdeling van het huis en de spullen.

Duidelijke afspraken maken

Het is belangrijk om zo duidelijke mogelijke afspraken te maken over de spullen die jullie hebben, het huis en de woonsituatie van de kinderen. Als de kinderen minderjarig zijn, moet je een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan de zorg- en opvoedingstaken duidelijk beschreven. Dit is niet alleen handig, maar al lange tijd wettelijk verplicht. Het is ook belangrijk om goed te kijken naar juridische en fiscale gevolgen die de scheiding gaat hebben.

Kiezen voor mediation

Is het contact tussen jullie erg moeizaam? Komen jullie er samen niet goed uit? Dan kan een mediation bij echtscheiding een goede, logische oplossing zijn. Op deze manier kun je ondanks de eventuele emoties, gebrek aan begrip en wantrouwen, toch een goed plan opstellen met elkaar. Met een mediation wordt het conflict tussen jullie opgelost door middel van een bemiddeling. Deze vorm van afspraken maken is volledig gericht op jullie specifieke situatie. Jij en je partner krijgen de kans om problemen en meningsverschillen te bespreken en op te lossen.

Tijdens de mediation ligt de zaak even stil bij de rechter. Nadat je de afspraken hebt gemaakt en jullie de juiste keuzes hebben gemaakt, kun je een advocaat inschakelen om de wensen door te geven aan de rechter. Deze manier van een scheiding oplossing is beter en prettiger. Niet alleen voor jou en je partner, maar vooral voor de kinderen en overige familie.