Wat moet je doen als je zonnepanelen wilt plaatsen als je in een appartement woont?

Wat moet je doen als je zonnepanelen wilt plaatsen als je in een appartement woont?

Nederland is de laatste jaren veel bezig met verduurzamen. Zeker dit jaar is dit onderwerp belangrijk, door de stijgende energieprijzen. Veel mensen zijn bezig met het isoleren van woningen, het vervangen van apparaten die veel energie kosten en natuurlijk het plaatsen van zonnepanelen. Heb je een eigen huis? Dan is het plaatsen van zonnepanelen niet zo'n obstakel. Heb je genoeg geld en sta je achter deze beslissing? Dan kun je vaak al snel beginnen.

Woon je in een appartement? Dan is het een stuk lastiger om zonnepanelen te plaatsen. Je moet hiervoor dan namelijk toestemming vragen en overeenkomsten sluiten. Wil je meer weten over het plaatsen van zonnepanelen? In dit artikel lees je meer informatie.

Zonnepanelen plaatsen

Wil je zonnepanelen plaatsen als je een woning in een flatgebouw hebt of in een ander soort appartement woont? Dan is het net iets ingewikkelder. De daken zijn dan namelijk niet jouw eigendom, maar gemeenschappelijk. Als bepaalde woningen samenvallen onder één gebouw of project, dan gelden hier andere regels voor. Al deze appartementen vallen dan samen onder een Vereniging van Eigenaren, in het kort VvE. Niet alleen behartigt de VvE de belangen van verschillende personen of families, ook de gemeenschappelijke gedeelten worden hierdoor beheerd.

Een individuele eigenaar van één van de appartementen mag dus niet zomaar zonnepanelen plaatsen op de daken. Hiervoor moet je toestemming hebben van de

Afspraken maken

Wil je toch proberen om zonnepanelen te plaatsen? Dan kun je dit ook niet zomaar gaan doen. Het plaatsen van zonnepanelen kan bepaalde nadelen met zich meebrengen, zoals kans op schade van het dak of zelfs lekkages. En wat gebeurt er als je gaat verhuizen naar een andere woning? Er moeten dus duidelijke afspraken worden gemaakt over het plaatsen van de zonnepanelen. zonnepanelen Hiervoor kun je dan een zonnepanelen gebruiksovereenkomst VvE afsluiten, waarin afspraken worden gemaakt.

Vaak is het echter lastig om toestemming te krijgen. Ook het opzetten van een goede overeenkomst kan veel gezeur met zich meebrengen. Het plaatsen van zonnepanelen op een flatgebouw of daken van appartementen is dus niet altijd even makkelijk. Er kan helaas veel tijd (en geld) in gaan zitten. Denk dus goed na voordat je deze beslissing neemt. Als jouw VVE weigert mee te werken aan het plaatsen van zonnepanelen, neem dan contact op met de juristen van Recht en Raad.