Wat zijn vaste planten?

Wat zijn vaste planten?

Als je tuin droog is en je een luie tuinier bent, zijn vaste planten ideaal voor jou. Vaste planten hebben namelijk weinig water nodig en kunnen goed tegen droogte. Daarnaast hebben veel vaste planten een heerlijke geur en zijn ze ook prachtig om te zien. In deze blog leer je alles over vaste planten.

Over vaste planten

Vaste planten zijn planten die je in je tuin plant en die elk jaar weer terugkomen. De meeste vaste planten zijn sterk en kunnen zelfs in de winter buiten blijven staan. Je hoeft ze dus niet iedere keer opnieuw te planten, wat erg handig is. Het is wel belangrijk om te weten wanneer je vaste planten moet planten, want als je ze te laat in de winter plant, kunnen ze doodvriezen.

Wanneer vaste planten planten?

In de lente en zomer kun je de meeste vaste planten planten. Dit is omdat deze tijd van het jaar de beste groeiomstandigheden heeft. De temperaturen zijn niet te warm of te koud en er is genoeg regen. Wel moet je ervoor zorgen dat de grond niet te nat is, want dan kunnen de wortels rotten. Combineer vaste planten met bijvoorbeeld bloemenzaden voor een mooie, afwisselende tuin.

In de herfst kun je ook nog vaste planten planten, maar dan moet je wel opletten dat je ze niet te laat in het seizoen plant. Als het al kouder wordt en er minder regen valt, kan dit namelijk negatief impact hebben op de groei van de plant.

Wanneer is het dan het beste om vaste planten te planten? De beste tijd om vaste planten te planten is in het voorjaar, wanneer de grond nog vochtig is van de winter. September is de beste tijd om vaste planten te planten. Omdat veel soorten winterhard zijn, kunnen ze tegen de kou. Als je ze op de goede tijd plant, zullen ze gezond en sterk zijn en elk jaar weer terugkomen.

Is lavendel een vaste plant?

Lavendel is een vaste plant. Het kan worden gekweekt in de tuin of in potten op het terras of balkon. Lavendel staat het liefst op een zonnige plek en heeft weinig water nodig. Deze sterke, sierlijke plant wordt vaak gebruikt om tuinen en terrassen op te fleuren. Lavendel is een zeer populaire tuinplant omdat het relatief gemakkelijk te verzorgen is.

Is celosia een vaste plant?

Celosia is niet echt een vaste plant, maar het komt wel voor in tuinen. Het verliest zijn bladeren in de winter en kan daardoor uitdrogen. Om celosia weer optimaal te laten groeien, is het aanbevolen om het elke twee jaar te planten.

Zijn narcissen vaste planten?

Narcissen zijn vaste planten en kunnen wel een aantal jaren in dezelfde plek blijven. Het is dan belangrijk om narcissenbollen in één keer op de goede plek te planten: een plek waar de narcis 6 uur in de zon staat en waar de grond droog is.

Meer voordelen van vaste planten

Vaste planten zijn dus makkelijk in onderhoud, ruiken lekker en zien er mooi uit, maar zijn er nog andere voordelen van vaste planten? Jazeker! Doordat vaste planten diep wortelen en zich bedekken met hun bladeren, droogt je tuin minder snel uit. Daardoor hoef je ook minder te sproeien.

Daarnaast vechten vaste planten tegen onkruid. Elk jaar zullen de planten groter worden, waardoor onkruid minder kans krijgt. Dat scheelt weer tuinieren!

Conclusie

Wil je dus snel klaar zijn met tuinieren? Ga voor vaste planten: je hoeft ze maar één keer te planten en je bent klaar. Het is fijn voor de portemonnee én je tuin (of balkon) ziet er mooi uit. Dat wil je toch?