Welke pannen moet je hebben voor een keramische kookplaat?

Welke pannen moet je hebben voor een keramische kookplaat?

Wil je graag een keramische kookplaat aanschaffen, maar twijfel je over welke pannen je hierbij kunt gebruiken?! In dit artikel vertellen we je alles over een keramische kookplaat, waar je op moet letten en wat voor materialen je kunt gebruiken als je zo'n kookplaat in huis hebt. Daarnaast geven we wat tips om ervoor te zorgen dat je pannen zo lang mogelijk meegaan.

Keramische kookplaten

Wat is een keramische kookplat nou eigenlijk precies? Een keramische kookplaat is een aanrechtblad dat werkt op elektriciteit. Het blad is hierbij gemaakt van glaskeramiek. Het voordeel van deze kookplaten is dat ze erg glad zijn, waardoor je ze makkelijk kunt schoonmaken. Ook kunnen ze er erg modern en mooi uitzien. Meestal zijn de platen zwart, met andere kleuren om de knoppen en pitten aan te geven. Dit soort kookplaten zijn meestal voorzien van twee pitten, maar er zijn ook exemplaren met vier of zelfs zes pitten te koop. Je hebt keramische kookplaten in allerlei soorten en maten, dus er is altijd wel een model dat perfect bij jouw wensen past.

Welke pannen kun je gebruiken?

Er zijn verschillende soorten pannen voor een keramische kookplaat. Je hebt pannen van RVS, aluminium en koper. Pannen van RVS zijn de meest populaire pannen voor een keramische kookplaat. Dit soort pannen wordt gemaakt van verschillende lagen materiaal, waaronder roestvrij staal en aluminium. De pannen hebben een goede warmtegeleiding en zijn daardoor snel klaar voor gebruik. Aluminium pannen zijn minder populair, maar wel goedkoper dan pannen van RVS. Een nadeel van aluminium pannen is dat ze een minder goede warmtegeleiding hebben, waardoor je vaak langer moet wachten voordat je kunt gaan koken. Koper pannen zijn de duurste pannen die je kunt kopen, maar ze hebben wel een aantal voordelen. Koper pannen hebben namelijk een zeer goede warmtegeleiding en zijn daardoor snel klaar voor gebruik. Ook gaan koper pannen vaak langer mee dan pannen van andere materialen.

Pannen onderhouden

Wil je de pannen zo lang mogelijk mee laten gaan? Dan is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Zorg ervoor dat je de pannen na elk gebruik schoonmaakt en droogt. Gebruik hiervoor geen schuurmiddel, maar een mild afwasmiddel. Bij voorkeur handafwas, maar je kunt de pannen ook in de vaatwasser zetten. Zorg er wel altijd voor dat je pannen goed droog zijn voordat je ze weer opbergt. Als je pannen niet goed droog zijn, kan er vocht in de pannen blijven zitten en gaan ze sneller roesten.