Werkt collageenpoeder wel of is collageen onzin?

Werkt collageenpoeder wel of is collageen onzin?

Collageenpoeder supplementen hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen in verschillende sectoren, waaronder: sport, schoonheid en wellness. Collageen wordt ook als ingrediënt toegevoegd aan een aantal voedingsmiddelen en dranken, zoals eiwitrepen en matcha-poeders. Dit artikel bespreekt het bewijs achter de meest voorkomende gezondheidsclaims over collageensupplementen en beantwoord de vraag: collageen poeder: werkt het wel? 

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt. Het is ook het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam - goed voor ongeveer 30% van ons totale eiwitgehalte. Collageen is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel - dat steun, structuur en bescherming biedt in ons lichaam, en ook organen of andere weefsels (zoals spierweefsel) aan elkaar bindt.

Aminozuren

 Het consumeren van collageen in onze voeding betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat dit collageen in ons lichaam wordt. Dat komt omdat het eiwit wordt afgebroken en opgenomen als aminozuren, die deel gaan uitmaken van de 'aminozuurpool' in ons lichaam. Het lichaam put uit deze aminozuurpool om de eiwitten aan te maken die het het meest nodig heeft, en dat hoeft niet altijd collageen te zijn.

Voldoende eiwitten eten

Ook kan het lichaam collageen aanmaken met behulp van de aminozuurpool - zelfs als je geen voedingsbronnen van collageen consumeert. Daarom is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten en een reeks essentiële aminozuren in onze voeding op te nemen. Essentiële aminozuren zijn die welke we via onze voeding moeten binnenkrijgen, omdat het lichaam ze anders niet kan aanmaken.

Bronnen van tryptofaan

Collageen levert niet al deze essentiële aminozuren in goede hoeveelheden, omdat het laag is in het aminozuur tryptofaan. Dit is niet per se een probleem, zolang we bronnen van tryptofaan in onze voeding opnemen, zoals: vis, zuivel, gevogelte, eieren, sesamzaad, sojabonen en spirulina.

Collageen en de gezondheid van de huid

Collageen is een vitaal bestanddeel van onze huid. Collageen zou ongeveer 75% van het droge gewicht van onze huid uitmaken. Collageen type I is essentieel voor de elasticiteit en stevigheid van de huid, en een verlies van collageen in de huid, dat van nature optreedt bij het ouder worden, kan leiden tot rimpels.

Er zijn aanwijzingen dat inname van gehydrolyseerd collageen supplementen kan helpen rimpels te verminderen, en ook de hydratatie en elasticiteit van de huid na 60 tot 90 dagen kan verbeteren.

Hyaluronzuur

Het kan echter moeilijk zijn om harde conclusies te trekken, omdat in deze studies niet altijd rekening werd gehouden met levensstijlgewoonten en er in de studies verschillende soorten collageensupplementen werden gebruikt, waarvan sommige andere ingrediënten bevatten die de gezondheid van de huid kunnen beïnvloeden, zoals antioxidanten en hyaluronzuur. Er is meer onderzoek nodig om de effecten en mechanismen van collageensuppletie te onderzoeken.

Consumeren van collageenpoeder

Zoals hierboven besproken, vertaalt het consumeren van collageenpoeder zich niet noodzakelijkerwijs in verhoogde collageenniveaus in de huid, vanwege de afbraak en opname van aminozuren in onze aminozuurpool. Daarom kunnen we op dit moment niet zeggen dat het gebruik van collageensupplementen beter is dan het voldoen aan onze eiwitbehoefte via de voeding.

Collageen werkt wel

Conclusie? Er is enig bewijs dat collageen werkt en bepaalde voordelen heeft voor de gezondheid van de huid, zoals het verminderen van rimpels, en het verbeteren van de hydratatie en elasticiteit van de huid. Dit bewijs is echter zwakker dan andere levensstijl- en huidverzorging praktijken zoals: dagelijks gebruik van zonnebrandcrème, niet roken en het nuttigen van een evenwichtige voeding.