4 Tips voor netwerksegmentatie en betere netwerkbeveiliging

4 Tips voor netwerksegmentatie en betere netwerkbeveiliging

Netwerksegmentatie komt steeds vaker voor om computernetwerken beter te beveiligen. Dit is het proces waarbij een computernetwerk in een reeks subnetten wordt verdeeld en wordt soms ook wel partitionering genoemd. Het helpt te voorkomen dat het netwerk zich blootstelt aan ongeoorloofde toegang. Bovendien biedt netwerksegmentatie meer mogelijkheden om effectieve controles uit te voeren om de potentiële dreiging van netwerkinbraak tot een minimum te beperken. Kortom, het segmenteren van jouw netwerk blokkeert de acties van cyberaanvallers en verbiedt netwerkmigratie en blootstelling aan escalatie met risico. Heb je eenmaal besloten om te beginnen met netwerksegmentatie, dan vraag je je misschien af hoe je moet beginnen. In dit artikel hebben we de belangrijkste tips op een rijtje gezet die je vast en zeker van pas zullen komen.

1. Maak kennis met de belangrijkste termen

Voordat je begint, neem eerst de tijd om jezelf en jouw team vertrouwd te maken met de basis- en algemeen gebruikte terminologie van netwerksegmentatie.

2. Wijs een persoon of team aan die de netwerksegmentatietaken beheert

Elk goed project begint met een sterk team, en de netwerksegmentatie vormt daarop geen uitzondering. Zorg er dus voor dat je een persoon of een kleine groep werknemers aanwijst als verantwoordelijke om inzicht te krijgen in alle plaatsen waar gegevens door het netwerk stromen. Op die manier ben je beter in staat zijn deze informatie gemakkelijker en consistenter bij te houden. 

3. Praat met elk lid van het team

Bij de netwerksegmentatie is het van belang om een open en eerlijke dialoog aan te gaan. Op die manier kan je waardevolle inzichten krijgen in de stroom van de gegevens om de cyberveiligheid te waarborgen. In dit proces zijn belangrijkste gesprekspartners de proceseigenaars, dataspecialisten, webontwikkelaars en het verkoopteam.

4. Bepaal hoe je het netwerk wilt segmenteren

Wanneer je een beter inzicht hebt gekregen in de gegevensstromen, kun je bepalen hoe jouw netwerk het beste kan worden gesegmenteerd. De meest voorkomende strategie is het gebruik van een firewall, waarbij tussen elke netwerkzone specifieke hardware wordt geplaatst om het netwerkverkeer te beperken. Wanneer je kiest voor een firewalloptie, zorg er dan voor om een toegangscontrolelijst (ACL) in te stellen om precies te bepalen welk verkeer door welke sectie mag passeren.

Hoewel het implementeren van een firewall een veelgebruikte strategie is voor netwerksegmentatie, maar het is zeker niet de enige. Het is de moeite waard om te kijken naar de andere opties die beschikbaar zijn, zoals switches en P2PE.