Een bezoekje aan de opticien?

Een bezoekje aan de opticien?

Heb je het idee dat je zicht minder is geworden? Dan is het raadzaam om eens een bezoekje aan de opticien in je woonplaats te brengen voor een ogentest. Mocht je minder mobiel zijn dan is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor de opticien aan huis voor een oogmeting. Een mobiele opticien kan je ogen net zo goed meten als de opticien die in de winkel staat en je kunt direct een bril uitzoeken want de opticien die aan huis komt neemt zelfs een hele collectie aan monturen met zich mee. Dus de optie om te kiezen voor de opticien aan huis is natuurlijk een uitkomst voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn.

Een oogmeting die de opticien zal uitvoeren is ervoor om te kijken of je een sterkte nodig hebt om alles optimaal scherp te kunnen zien. Het licht wat het oog zal binnenvallen zal als een brandpunt ergens in het oog vallen. In het mooiste geval zal dit precies op het netvlies van het oog vallen en men heeft dan ook geen correctiemiddel nodig zoals een bril of contactlenzen. Maar er zijn veel mensen waarbij het brandpunt van het invallende licht niet op het netvlies valt en deze mensen hebben wel een correctiemiddel nodig om alles weer scherp te zien. Middels een sterkte in een brillenglas of contactlens kan het brandpunt verschoven worden.

Welke sterkte heb je nodig?

Een opticien kan bepalen hoeveel het brandpunt zal moeten worden verschoven voordat het op het netvlies komt. Hij kan het brandpunt verschuiven door een min of plus sterkte voor te houden, denk daarbij bijvoorbeeld aan een brillenglas met een plus of min sterkte. Met een plus sterkte kan de opticien het brandpunt naar voren halen en met een min sterkte kan de opticien het brandpunt naar achteren leggen. Hoe verder het brandpunt van het netvlies ligt hoe hoger de sterkte in het brillenglas of in de contactlens zal zijn.

Er zijn ook mensen waarbij het oog niet in alle richtingen dezelfde kromming heeft, bij deze mensen zijn er zelfs twee beelden die in het oogvallen i.p.v. slechts een brandpunt. Deze mensen kunnen dan geen gebruik maken van een sferisch brillen glas of sferische contactlens maar zij kunnen geholpen worden met een torische contactlens of met een brillenglas waar een cylinder correctie inzit.

Komt er uit de oogmeting naar voren dat je dus een correctiemiddel nodig zal hebben om alles weer optimaal te kunnen zien, dan heb je dus de keuze om te kiezen voor een bril, contactlenzen of je kunt er zelfs voor kiezen om je ogen te laten laseren. Trouwens niet iedereen komt in aanmerking om zijn of haar ogen te laten laseren omdat niet elk oog hiervoor geschikt is. Middels een vooronderzoek zal blijken of je ogen geschikt zijn om te laten laseren.

Dus heb je het idee dat je alles niet meer duidelijk ziet? Bezoek dan eens de opticien.