Elektrische auto met een trekhaak kiezen?

Elektrische auto met een trekhaak kiezen?

Wij zitten met z’n allen midden in de transitie naar elektrisch rijden. Er is de komende 10 jaar geen ontkomen meer aan. Mede door de mogelijkheid om via private lease voordelig elektrisch te gaan rijden wordt de overgang versneld. Deze verandering betekent ook dat wij ons op andere punten moeten richten bij het kiezen van een nieuwe auto.

Dat je bij elektrische auto’s ook rekening moet houden met de actieradius en laadtijd is bij de meeste mensen wel bekend. Minder bekend is dat lang niet alle elektrische auto’s de mogelijkheid hebben om een trekhaak achter te monteren.

Trekhaar op elektrische auto

Ga je een nieuwe private lease elektrische auto uitzoeken? Dan valt pas op hoe beperkt de keuze is. Op de Peugeot e-208 kan bijvoorbeeld al geen trekhaak gemonteerd worden, terwijl dat op de benzineversie van de 208 wel kan.

Geredeneerd vanuit de specificaties zou je denken dat elektrische auto’s heel geschikt zijn om een caravan te trekken. Ze hebben veel koppel dat bovendien meteen beschikbaar is. En er hoeft niet geschakeld te worden.

Dat de autofabrikanten de trekhaak mogelijkheid niet aanbieden heeft alles te maken met de actieradius. Met een caravan achter de auto neemt de luchtweerstand significant toe en daarmee ook het gebruik van elektriciteit. Het gevolg is dat de actieradius snel minder wordt.

Actieradius van de auto

Een halvering van de actieradius is niet ondenkbeeldig bij een beetje caravan. Bij een Peugeot e-208 zou dat betekenen van 340 naar 170 kilometer. En dan te bedenken dat je vaak langere afstanden rijdt met een caravan achter de auto. De rit naar Zuid-Frankrijk wordt er dan wel een met heel veel stops en een groot risico dat je met een lege accu komt te staan. Een slechte ervaring die iedereen wil voorkomen.

Wil je toch een elektrische auto met trekhaak, dan kom je uit bij de duurdere modellen met een grotere actieradius. Bijvoorbeeld de Tesla, Jaguar I Pace, Audi e-tron, Mercedes-Benz EQC, Polestar 2, Volvo XC40, Skoda ENYAQ iV, Volkswagen ID.4, Ford Mustang MACH-E of Nissan Ariya. Gelukkig neemt het aantal elektrische auto’s met een trekhaak snel toe.

En rekening houden met de mogelijkheid om een trekhaak te kunnen monteren is niet alleen iets voor de mensen met een caravan of aanhanger. Ook mensen die de trekhaak gebruiken voor een fietsendrager zullen erop moeten letten bij het kiezen van een elektrische auto.