Op vakantie in ons eigen Nederland

Op vakantie in ons eigen Nederland

In Nederland is er de laatste jaren steeds meer een trend ontstaan om in eigen land op vakantie te gaan. Regelmatig wordt er dan een huisje, recreatiewoning of chalet gehuurd om lekker een weekendje, een week of de hele zomervakantie in door te brengen. In Overijssel en Gelderland bijvoorbeeld zijn heel veel recreatieparken te vinden waar je een vakantiehuisje kunt huren. Die locatie is ook zeer begrijpelijk, omdat in deze provincies heel veel bos en heide te vinden is en waar je dus helemaal tot rust kunt komen. Er zijn bijvoorbeeld zakenmensen die af en toe bij bijvoorbeeld een huisje huren voor een week om in een gezonde, rustige omgeving aan een belangrijk project te kunnen werken. Ook schrijvers en kunstenaars die in alle rust een boek willen kunnen schrijven of aan een schilderij willen werken, huren dikwijls voor een paar dagen of week een dergelijk vakantiehuisje. Want in een rustige bosrijke omgeving schijn je veel inspiratie te kunnen vinden.

De eilanden van Nederland

Heb je er al eens aan gedacht om lekker een weekendje / weekje er op uit te trekken naar één van de Nederlandse eilanden? Texel en Terschelling zijn erg populair onder de Nederlanders. Uitwaaien op de boot en genieten van het heerlijke windje en de rust op Texel? Dit is zeker een aanrader.

Vakantiehuisje kopen of huren?

Maar hebt u er wel eens bij stilgestaan dat u een recreatiewoning of chalet ook kunt kopen in plaats van te huren? Die afweging kan de moeite waard zijn als u regelmatig een chalet huurt, want dat kan natuurlijk aardig in de papieren lopen. Als u van plan bent om een vakantiehuisje te kopen moet er u er wel rekening mee houden dat u dikwijls bij de vakantieparken jaarlijkse parklasten moet betalen. Die parklasten kunnen duizenden euro’s per jaar bedragen, dus informeer goed bij de beheerder van het desbetreffende park hoe hoog die lasten zijn aldaar. Ook moet u er rekening mee houden dat veel gemeenten de regel hanteren dat een recreatiewoning niet permanent bewoonbaar mag zijn. Dat houdt dus dat u zich niet op dat adres mag inschrijven en u niet permanent in uw chalet kan wonen.