Waar mag je zoeken met een metaaldetector?

Waar mag je zoeken met een metaaldetector?

Wil je graag gaan zoeken met een metaaldetector, maar wil je niet de fout in gaan? In dit artikel vertellen we alle regels als het gaat om zoeken met een metaaldetector. Waar mag je zoeken in Nederland? En welke andere regels gelden er voor het doen van opgravingen? Hieronder lees je alles over het gebruik van een metaaldetector in Nederland. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan tijdens het zoeken.

Zoeken met een metaaldetector als hobby

Er zijn in Nederland veel mensen die het leuk vinden om met een metaaldetector op zoek te gaan naar spullen. Vaak zijn dit mensen die interesse hebben in de geschiedenis, die proberen wat oude spullen op te graven. Je kunt ook zoeken naar waardevolle spullen die zijn verloren. Metaaldetectors kunnen namelijk vaak ook metaal vinden dat wat dieper ligt. Je moet wel uitkijken als je gaat zoeken en graven in Nederland, want dit is niet overal toegestaan. Ook als je naar het buitenland reist moet je hierop letten, want regels hiervoor zijn overal net weer even anders.

Regels en wetgeving

Voor het zoeken met een metaaldetector in Nederland gelden verschillende regels. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar ergens gaan graven. De regels kunnen verschillen per gemeente. Ook moet je altijd opletten of je je niet op grond bevindt van andere mensen. Als je hier wilt zoeken en graven, moet je uiteraard vragen om toestemming. Je mag verder ook niet zoeken bij archeologische monumenten. Tenslotte mag je ook niet dieper zoeken dan 30 centimeter onder de grond.

Vind je tijdens het zoeken hele oude, dure voorwerpen, of zelfs een schat? Bel dan meteen met de gemeente. Zij kunnen dan een professioneel archeologisch onderzoeksbureau inschakelen. Bij het vinden van wapens, munitie en stoffelijke resten, is het natuurlijk verplicht om de politie in te schakelen. Stop in dit geval ook meteen met zoeken en graven.

Andere gedragsregels zijn vanzelfsprekend. Zorg bijvoorbeeld dat je geen overlast veroorzaakt. Verstoor geen dieren, nesten van dieren of andere mensen. Laat de natuur netjes achter en zorg ervoor dat er geen bomen, planten of spullen van anderen beschadigd raken. Maak de gaten die je graaft altijd even dicht, zodat niemand hierdoor gewond kan raken.