Wanneer is een cryptomunt goedkoop of duur?

Wanneer is een cryptomunt goedkoop of duur?

Het herkennen van cryptomunten die ‘oversold’ (overgekocht) zijn kan essentieel zijn voor het succes van traders. ‘Oversold’ tekens zijn er in overvloed, maar de betrouwbaarheid verschilt. Hoe kom je erachter wanneer cryptomunten overgekocht zijn, en het dus een goed moment kan zijn om in te stappen. Een goede graadmeter om oversold condities te herkennen tijdens het daytraden crypto is door gebruik te maken van twee indicatoren. Dit zijn de Relative Strength Index (RSI) en de Stochastic RSI.

Relative Strength Index (RSI)

Twee van een van de meest voorkomende aanwijzingen voor overgekochte cryptomunten zijn de Relative Strength Index (RSI) en de Stochastic oscillator (STO). RSI is een range-bound oscillator, wat impliceert dat zijn waarde stijgt en daalt tussen 0 en 100. Het wordt berekent op basis van de winsten versus verliezen van een aandeel in vorige periode.

Lage en hoge RSI

Wanneer de RSI in de buurt van 100 komt, geeft dit aan dat de winsten aanzienlijk groter zijn dan de verliezen een bepaalde periode. Hoe hoger de RSI, hoe sterker en langer de gunstige trend duurt. Een lange en heftige daling veroorzaakt daarentegen een lager RSI waar je als trader voorzichtig mee moet omgaan.

Wanneer is een cryptomunt ‘overbought’ of ‘oversold’?

Een RSI van 80 of hoger wordt beschouwd als overbought, omdat dit duidt op een langere termijn van hogere koersen. Een RSI graad van 30 of lager wordt beschouwd als oversold, oftewel een langere periode van koersdalingen. Naarmate het aantal handelsdagen dat voor de RSI-schatting wordt gebruikt, toeneemt, wordt dit teken als veel nauwkeuriger beschouwd. Een RSI berekend op een regelmatige grafiek is interessanter dan een RSI op een dagelijkse grafiek. Het criterium (standaard) in veel grafiektoepassingen is 14 looptijden, die kunnen worden uitgedrukt in minuten, dagen, weken, maanden en soms Jaren.

Stochastische waarde

Een stochastische waarde van 100 houdt in dat koersen tegen de hoogst mogelijke prijs sluiten binnen een bepaalde tijd. Een stochastische waarde van 80 of hoger wordt beschouwd als een teken van een ‘overbought’ terwijl waardes van 20 of lager ‘oversold’ suggereren.

Niet honderd procent waterdicht

Zowel de RSI als stochastische waarde zijn niet honderd procent waterdicht. Zodoende kun je ze als trader het beste gebruiken in combinatie met diverse andere strategieën en indicatoren. Je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar de Moving Average (MA), die een bepaalde trend weergeeft. Een oplopend gemiddelde is een goed teken, een dalend gemiddelde is negatief. Er zijn tijden dat een aandeel langere tijd overgekocht of oververkocht is. Pas na een langere periode vindt er een ommekeer plaats. Wel kun je als trader met behulp RSI of stochastics al vrij vroeg een bepaalde trend, zowel gunstig als minder gunstig, ontdekken in de markt. Maar onthoud dat ze een hulpmiddel zijn en niet dé manier om succes te boeken op de aandelenbeurzen en/of crypto markt. Meer weten over daytraden met crypto? Lees verder op daytradencrypto.nl