Welke afmeting is A5 papier?

Welke afmeting is A5 papier?

Welke afmeting is A5 papier? Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Papier heeft in landen over de hele wereld dezelfde afmetingen, al kunnen de gebruikte namen soms ander zijn. A5 papier heeft een afmeting van 148,5 x 210 millimeter. Het is dus kleiner dan A4 papier en groter dan A6 papier.

Wil je meer weten over de grootte van A-papieren en hoe deze internationaal zijn vastgesteld? In dit blog vertellen we je alles over de afmetingen van A-papieren, over A5 papieren en waarvoor deze worden gebruikt.

Internationale afmetingen

A-papieren zijn er in verschillende afmetingen. A0 is het grootste A-papier en heeft een afmeting van 1189 x 1682 millimeter. A11 is het kleinste A-papier en heeft een afmeting van 73 x 105 millimeter. A12 is kleiner dan A11, maar groter dan A13. Zo zijn er in totaal 12 verschillende afmetingen van A-papieren. De afmetingen van A-papieren zijn internationaal vastgesteld. Dit betekent dat A0 in alle landen dezelfde afmetingen heeft. A12 is dus overal 73 x 105 millimeter. Wel kan het voorkomen dat A-papieren in andere landen met een andere naam worden aangeduid. In Amerika wordt A0 bijvoorbeeld 'ANSI A' genoemd en A12 'ANSI E'.

Het is dus belangrijk om te weten welke afmeting A-papier heeft, vooral als je internationaal wilt communiceren. A0 is het grootste A-papier en A12 is het kleinste. In Amerika worden A-papieren soms anders genoemd, maar de afmetingen zijn overal gelijk. De formaten voor papier zijn in het jaar 1976 vastgesteld door de International Organization for Standardization (ISO). A-papieren zijn dus internationaal standaard. Dit is natuurlijk erg handig, omdat bedrijven vaak zakendoen in verschillende landen en continenten. Zo hoef je niet te switchen van mappen en andere spullen als je naar het buitenland gaat.

Grootte van A5 papier

A5 heeft dus een afmeting van 148,50 x 210 millimeter. Papieren van deze grootte worden vaak gebruikt voor boekjes, enveloppen en notitieblokken. De meest voorkomende papierformaat is A4 papier. Deze bekende A4 papieren hebben een afmeting van 210 x 297 millimeter. A5 is dus een slag kleiner, waardoor dit handig is voor allerlei werkzaamheden.

Dit was een korte uitleg over A-papieren. Meer weten? Dan kun je even kijken bij de officiële formaten van ISO.