3 mogelijkheden om zelf elektriciteit op te wekken!

3 mogelijkheden om zelf elektriciteit op te wekken!

De bekendste manier om zelf elektriciteit op te wekken is natuurlijk met zonnepanelen, maar er zijn ook andere manieren. Zelf opwekken betekent niet perse dat je zelf op een fiets aan het trappen bent om energie op te wekken, maar produceert zelf de energie die je gedeeltelijk of helemaal zelf gebruikt. Op dit moment is het nog niet mogelijk om alle energie die je zelf opwekt zelf te kunnen gebruiken. Door gebruik te maken van batterijen zul je die onafhankelijkheid vergroten, maar kunnen andere mensen minder groene energie gebruiken. 

Om je wegwijs te maken met wat je allemaal energie kan opwekken zijn hierbij 3 mogelijkheden om zelf de elektriciteit op te wekken!

Zonnepanelen

Allereerst natuurlijk zonnepanelen. Het is de meestgebruikte manier om thuis zelf elektriciteit op te wekken. In België waren er bijna 400.000 zonnepanelen installaties die voor het grootste gedeelte alleen op woningen zijn aangebracht. De investering in zonnepanelen zijn nog steeds de moeite waard, dit komt mede door de stijging van de gasprijzen. Natuma zonnepanelen zijn gespecialiseerd in het installeren van de zonnepanelen. 

Een installatie van de zonnepanelen kosten ongeveer 5000,- bij het installeren van 14 zonnepanelen. Door het installeren van zonnepanelen wordt het eigen verbruik verlaagd met meer dan 30% en mocht je zelf een batterij installeren kan dit oplopen tot wel 80%. Zonnepanelen Venray kunnen dit installeren waardoor jij de komende 25 jaar kan profiteren van de duurzame energie. 

Windturbine

Mocht je wonen in een gebied met veel weilanden of aan de kust is het een optie om een windturbine te plaatsen. Hiermee kun je zelf energie opwekken en ze leveren een vermogen van 100W tot wel 20kW. Meestal zijn de windturbines gebouwd met een rotatie-as en wieken van maximaal 8 meter. Het is wel belangrijk om te kijken of dit mogelijk is binnen jouw gemeente. Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt ongeveer 3500 kW per jaar en heeft genoeg aan een windturbine die 3,5 kWh produceert. 

De windturbine begint met het opwekken van energie wanneer het waait met minimaal 10-15 km per uur. Voor het plaatsen van een windturbine is het belangrijk om een gespecialiseerd bureau in te schakelen die informatie geeft en je kan helpen bij het aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van een windturbine. 

De investering is wel een flink bedrag, het ligt tussen de €10.000 en €40.000 met de installatie inbegrepen. Het exacte bedrag is pas echt in te schatten wanneer er een specialist is langs geweest en weet wat er nog allemaal moet gebeuren. Als er voldoende wind is kun je het bedrag in 15 jaar terug verdienen en heb je vanaf dat punt bijna geen energiekosten meer. 

Warmtekracht

Verwarmingsketels die een microsysteem en warmtekrachtkoppeling maken bestaan tegenwoordig al. Het bijzonderste van deze manier van energie opwekken is dat ze warmte en elektriciteit opwekken. Hoe gebeurt dat? Door de brandstof die gebruikt wordt om warmte te maken trekt ook een zuigermotor aan. Door de mechanische energie die beweegt, wordt een alternator in elektriciteit omgezet. Het dekt de grootste gedeelten elektriciteit die je gebruikt als gemiddeld gezin en het dekt ongeveer €10.000,-.