Dit houdt de wet verbetering poortwachter in

Dit houdt de wet verbetering poortwachter in

Heb je een onderneming met medewerkers in dienst? Dan zul je ook regelmatig te maken hebben met ziekteverzuim. Veel ondernemers hebben dit onderdeel niet goed ingeregeld in hun bedrijfsvoering, vaak doet iemand van de medewerkers dit ‘erbij’, waardoor zaken vaak niet goed geregeld zijn. Op het moment dat een werknemer langdurig door ziekte uitvalt, kan het zijn dat je als ondernemer te maken krijgt met de Wet verbetering poortwachter. Heb je het onderdeel ziekteverzuim niet goed op orde als bedrijf, kan dit in dit geval leiden tot vervelende consequenties. Wat de Wet verbetering poortwachter inhoudt en hoe je dit als bedrijf wel goed in kunt regelen? Dat kun je hieronder lezen!

De Wet verbetering poortwachter

Deze wet is ooit aangenomen om de instroom van het aantal WAO’ers flink terug te dringen. Het basisidee achter deze wet, is dat werkgevers verplicht zijn om actief mee te helpen om een medewerker terug te laten keren in het arbeidsproces. Als dit succesvol gebeurt, betekent dit dat deze persoon namelijk niet in de WAO terechtkomt en dit dus ook geen kosten voor de staat oplevert. Daarnaast kun je als werkgever weer rekenen op je vertrouwde medewerker, wat natuurlijk ook veel voordelen biedt.

Stappen volgen

Deze wet schrijft een aantal stappen voor, die je als werkgever moet volgen om de medewerker weer terug te laten keren in het arbeidsproces. Het begint natuurlijk bij het inzichtelijk maken van wat de reden is dat een medewerker niet meer kan werken. Dit kan een psychische reden zijn (bijvoorbeeld burn-out), maar ook een medische oorzaak hebben. In beide gevallen kan er een plan van aanpak worden gemaakt, waarbij het doel is om stapsgewijs de medewerker weer terug te laten keren. Zowel van het bedrijf, als van de medewerker, wordt een actieve houding verwacht tijdens dit proces.

De juiste software

Zorg ervoor dat je als bedrijf de juiste software in huis hebt, om alle stappen van de Wet verbetering poortwachter goed te doorlopen. Dit geeft niet alleen goed overzicht, maar je weet ook zeker dat je geen stap vergeet. Dit zorgt ervoor dat door deze gestructureerde aanpak, de kans het grootste is dat een medewerker terugkeert. Als dit na twee jaar niet gelukt is, en de kans bestaat dat de werknemer toch in de WAO terechtkomt, dan is de software ook ideaal om mee aan te tonen dat je aan alle wettelijke eisen hebt voldaan als werkgever. Ideaal toch?