Hoe maak je zelf patat?

Hoe maak je zelf patat?

Wie houdt er niet van patat? Patat is een heerlijke snack die je zelf heel makkelijk kunt maken. In dit blogartikel geven we je wat tips en tricks om de lekkerste patat te bereiden. Lees welke ingrediënten je allemaal nodig hebt en wat je kunt doen om de patat zo lekker mogelijk te maken.

Hoe wordt patat gemaakt?

Patat wordt gemaakt van verschillende aardappelsoorten. Wereldwijd zijn de meest gebruikte patataardappelen de Bintje, de Nicola en de Charlotte. In Nederland wordt patat vooral gemaakt van de Bintje. Deze aardappel is een stuk lichter van kleur dan de Nicola en de Charlotte.

Patat wordt gemaakt door aardappelen te schillen, te snijden en te koken. Daarna worden de aardappelen gebakken, gefrituurd of geroosterd. Patat kan je eten met allerlei sauzen, maar patat ketchup is toch wel de meest populaire saus. In Nederland is een combinatie met mayonaise en patatje oorlog (mayonaise, curry en sambal) erg geliefd.

Patat in de frituurpan

Je kunt patat gemakkelijk zelf voorbereiden in een frituurpan of airfryer. Het enige wat je dan nodig hebt zijn aardappelen, frituurvet en wat zout. Snijd de patat in stukken van ongeveer twee centimeter en was de patat goed voordat je het in de frituurpan doet. Doe vervolgens een laagje frituurvet in de pan en zet de frituurpan op ongeveer 180 graden. Wanneer het vet warm is doe je de patat erin en bak je de patat totdat hij gaar is. Haal de patat uit de frituurpan en doe de patat in een bak, op op een schaal of bord. Bestrooi de patat met wat zout en je kunt het meteen serveren.

Patat in de oven

Je kunt patat ook heel makkelijk bereiden in de oven. Je hebt dan wel wat meer ingrediënten nodig dan wanneer je patat in de frituurpan bakt. In plaats van frituurvet gebruik je dan olie en kruiden. Kruiden die patat erg lekker maken zijn paprika, chilipeper, knoflookpoeder en rozemarijn.

Patat maken is erg gemakkelijk, je kunt het redelijk snel klaarmaken en je bespaart zo een hoop geld. Patat bestellen kost meestal namelijk een stuk meer. Koop daarom zelf wat aardappelen, of koop een zak met patat en maakt het voortaan zelf klaar.