Waar moet je op letten bij het bijhouden van je zakelijke administratie?

Waar moet je op letten bij het bijhouden van je zakelijke administratie?

Je zakelijke administratie bijhouden is essentieel om een goed inzicht te hebben in je financiële situatie. Ook gebruik je deze informatie bij het aangeven van de btw, het betalen van belastingen en het maken van jaarstukken. Het is daarom belangrijk om je zakelijke administratie op orde te hebben.

In dit artikel lees je de belangrijkste tips om je administratie zo efficiënt en makkelijk mogelijk bij te houden.

Wat moet je allemaal bijhouden?

Voor de financiële administratie voor je eenmanszaak of BV is het vooral belangrijk om al je uitgaven en inkomsten bij te houden. Hierbij gaat het dus vooral om de inkomende en uitgaande facturen. Verder moet je ook de urenregistratie, kilometerregistratie en andere relevante informatie bewaren. Deze informatie kun je namelijk gebruiken voor bepaalde aftrekposten, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Tenslotte is het ook belangrijk om je contracten, offertes en algemene correspondentie te bewaren.

Administratie digitaal bewaren

Het is tegenwoordig natuurlijk het slimst om je administratie online bij te houden. Meestal worden facturen via de mail verstuurd, maar losse papieren en bonnetjes kun je ook gewoon inscannen. Je kunt hier anders ook gewoon een foto van maken. Alle papieren kun je hierna opslaan op een computer of een externe harde schijf, maar het is slimmer om de administratie ook op te slaan op de Cloud. Je weet zo zeker dat je administratie nooit beschadigd of kwijt kan raken, of dat het gestolen wordt.

Boekhoudsoftware gebruiken

De makkelijkste manier om je zakelijke administratie bij te houden is boekhoudsoftware te gebruiken. Zo’n programma zorgt ervoor dat je alle facturen makkelijk kunt invoeren, bijhouden en overzichtelijk kunt opslaan. Je ziet dan meteen wat je uitgaven zijn en hoeveel je moet betalen aan btw. Ook zie je meteen of je winst maakt of verlies. Bij veel software kun je ook bepaalde grafieken bekijken, waarin je uitgaven en inkomsten ieder jaar worden meegenomen. Zo kun je de groei van jouw bedrijf makkelijk volgen. Er zijn heel veel verschillende boekhoudprogramma’s op het internet te vinden, dus er is altijd wel een programma dat bij jouw zaak past.

Voor financiële administratie is het een stuk makkelijker en veiliger om alles online bij te houden. Een boekhoudprogramma zal deze taak echter nog een stuk gemakkelijker maken.