Wat is er te doen in Venetië?

Wat is er te doen in Venetië?

In het noordoosten van Italië ligt de onder toeristen populaire stad Venetië, of zoals de Italianen de stad noemen Venezia. De stad is wereldberoemd geworden door het historische centrum van Venetië welke wemelt van de vele kanalen die aftakken van de Canal Grande en de omliggende lagune. Eigenlijk is Venetië gebouwd op in totaal 118 eilanden en zo heeft de stad meer dan 400 bruggen, waarvan de Rialtobrug over de Canal Grande de bekendste Venetië bezienswaardigheid is.

Bezienswaardigheden rond San Marcoplein

De bekendste bouwwerken van Venetië liggen rond de Piazza San Marco, oftewel het San Marcoplein. Zo ligt hier de Basiliek van San Marco, een kerk uit 1060 gebouwd in Byzantijnse bouwstijl, welke rijkelijk gedecoreerd is zowel van binnen als buiten. Tegenover de basiliek van Venetië ligt de Campanile, de 12e eeuwse klokkentoren van de basiliek. Naast de basiliek ligt het Palazzo Ducale, oftewel het Dogepaleis. In dit Dogepaleis woonde vroeger de invloedrijke ‘doge’, wat terug te zien is in de vele kunstschatten van het Palazzo Ducale di Venezia. Verder treft u aan het San Marcoplein het Museum Correr en vanaf het plein bij het Dogepaleis ziet u het eiland San Giorgio Maggiore schitterend liggen aan de overzijde van de lagune.

Musea in Venetië

Wanneer u musea wilt bezoeken tijdens uw Venetië stedentrip is het verstandig de wijk Dorsoduro te bezoeken. Deze Venetiaanse wijk is de culturele en studentenwijk van de stad. Zo ligt hier de kunstacademia, de Galleria dell’Accademia, het paleis Ca’ Rezzonico en de Peggy Guggenheim Collection, het Guggenheim museum van Venetië. In de Punta della Dogana, het uiterste puntje van Dorsoduro treft u tentoonstellingen van moderne kunst. U kunt de Punta della Dogana ook bezoeken voor een mooi uitzicht op de Canal Grande.

Meer attracties in Venetië

Uiteraard mag een bezoek met een gondel niet ontbreken tijdens uw stedentrip Venetië. Vanaf het water van de Canal Grande ervaart u de stad op zijn best; vaar onder de Rialtobrug door en aanschouw de versmarkt Mercato di Rialto vanuit uw gondel. Ook de Brug der Zuchten, de brug waarover de gevangen uit het Dogepaleis werden afgevoerd, is het beste met een gondel te bezichtigen. Andere Venetië bezienswaardigheden zijn de Scuola Grande di San Rocco en de naastgelegen Basilica di Santa Maria dei Frari, een kerk met schitterende schilderijen van o.a. Titiaan. 

Wanneer u langer verblijft in Venetië is het ook leuk een wandeling door de wijk Cannaregio te maken waar u de Joodse getto vindt met het Joodse museum en de synagogen. Of maak een bottocht naar een van de vele eilanden buiten het historische centrum. Bezoek het strand op Lido di Venezia of geniet van de vele pittoreske en kleurrijke huizen op de eilanden Murano en Burano. Liefhebber van theater en opera? Dan mag een bezoek aan Teatro La Fenice in het historische centrum van Venetië niet ontbreken. Tot slot zijn er twee typisch Venetiaanse evenementen die uw stedentrip onvergetelijk kunnen maken. Ten eerste het Carnaval di Venezia, het carnavalsfeest waarvan de Venetiaanse maskers het ultieme souvenir zijn. Ten tweede de Biënnale, een kunsttentoonstelling die elke twee jaar in de Italiaanse stad gehouden worden. Kortom, Venetië heeft alle facetten om u een geslaagde Venetie stedentrip te bezorgen!