Zo behoud je de motivatie om een dieet vol te houden

Zo behoud je de motivatie om een dieet vol te houden

Vaak wordt een dieet niet afgemaakt. Mensen stoppen voordat hun einddoel is behaald. En dit is natuurlijk zonde van de inspanning! Een belangrijke factor voor het volhouden van afvallen is motivatie. Zonder voldoende motivatie is een dieet gedoemd te mislukken. Maar hoe zorg je ervoor dat je motivatie hoog blijft? In dit artikel vind je een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw motivatie tijdens het gewicht verliezen de volgende keer hoog blijft!

Voldoende motivatie door jezelf te belonen

Een goede manier om de motivatie op peil te houden is voor jezelf een beloningsstructuur te creƫren. Stel voor jezelf een aantal doelen en koppel die doelen aan een beloning. Je kunt bijvoorbeeld werken met kleine doelen en deze koppelen aan kleine beloningen b.v. een nieuw boek. En de grote mijlpalen koppelen aan bijvoorbeeld een grotere beloning zoals een bezoekje aan een wellness center. Op deze manier wordt je beloont voor het zware werk en blijf je gemotiveerd.

Zet jezelf onder druk

Ook een goede manier om de motivatie hoog te houden is het plannen van activiteiten waarbij je graag afgeslankt voor de dag wilt komen. Kies een activiteit die je heel leuk vind en waarbij je graag fit verschijnt zoals bijvoorbeeld een zonvakantie of een dagje naar het zwembad of strand. Plan deze activiteit een aantal maanden vooruit. Je hebt nu de tijd om fit voor de dag te komen terwijl je tegelijkertijd de druk voelt die je aanspoort om je aan het weekmenu te houden.

Motivatie door voortgang te meten

In de harde cijfers terugzien dat alle moeite resultaat oplevert is natuurlijk ook een goede motivatie. Pas op dat je hier niet in doorschiet. Twee keer per dag op de weegschaal staan helpt hierbij niet. Probeer 1 of twee keer per week de voortgang te meten. Dit is voldoende om te zien of het dieet werkt. Gebruik bij voorkeur niet de weegschaal. Gebruik een methode waarbij alleen het vet wordt gemeten zoals een weegschaal met vetpercentagemeter.

Het gaat om de gezondheid

Wanneer het slanker beeld in de spiegel de norm begint te worden en je gewend bent aan een maatje minder in je garderobe zal de motivatie hieruit afnemen. Bedenk je dat het niet alleen gaat om een slanker uiterlijk. Overgewicht brengt vele gevaren met zich mee. Een gezonde en hogere kwaliteit van leven zijn punten waaruit je ook veel motivatie moet kunnen putten. Een gezond en gelukkig lichaam is het doel en een maatje minder een bonus!