5 leuke weetjes over Boedapest

5 leuke weetjes over Boedapest

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, is een prachtige stad vol historie en culturele bezienswaardigheden. Maar wist je dat de stad nog veel meer te bieden heeft dan alleen de bekende bezienswaardigheden? In dit artikel delen we 5 leuke weetjes over Boedapest die je misschien nog niet kende.

1. De oudste metro van het Europese vasteland

Boedapest heeft de oudste metro van het Europese vasteland. De metrolijn, ook wel bekend als de M1, wordt ook wel de gele lijn genoemd en werd geopend in 1896. Het is een van de mooiste metrolijnen ter wereld, met prachtige stations die nog steeds een historische sfeer ademen. Een ritje met de gele lijn is dan ook zeker een aanrader tijdens je bezoek aan Boedapest.

2. Boedapest is een stad van warmwaterbronnen

Boedapest staat bekend om zijn vele warmwaterbronnen. De stad heeft maar liefst 118 bronnen, waarvan er 9 bekend staan als geneeskrachtig. Hier kun je heerlijk ontspannen in een van de vele thermale baden die Boedapest rijk is. Een van de bekendste badhuizen is het Széchenyi-bad, dat wordt beschouwd als het grootste medicinale bad van Europa. Geniet van het warme water en de rustgevende sfeer in een van de badhuizen van Boedapest.

3. De op een na grootste synagoge ter wereld

In Boedapest vind je de op een na grootste synagoge ter wereld, de Grote Synagoge. Deze synagoge werd gebouwd in 1859 en biedt plaats aan maar liefst 3000 mensen. Het indrukwekkende gebouw is zeker een bezoek waard. Naast de synagoge vind je het Joods Museum en de Joodse begraafplaats, waar je meer kunt leren over de rijke Joodse geschiedenis van Boedapest.

4. De oudste zoetwarenwinkel van de stad

Als je een liefhebber bent van zoetigheid, dan mag een bezoek aan de oudste zoetwarenwinkel van Boedapest zeker niet ontbreken. De Gerbeaud winkel, opgericht in 1858, is een begrip in de stad. Hier kun je genieten van heerlijke taartjes, gebakjes en chocolaatjes. De winkel is prachtig gedecoreerd met glas in lood ramen en heeft een bijzondere sfeer. Een perfecte plek om even te ontspannen en te genieten van al het lekkers.

5. Een stad vol bruggen

Boedapest wordt ook wel de stad van de bruggen genoemd. De stad wordt namelijk doorkruist door maar liefst 9 bruggen die de twee delen van Boedapest met elkaar verbinden. Een van de bekendste bruggen is de Kettingbrug, die de oevers van de Donau met elkaar verbindt. Deze prachtige brug biedt een spectaculair uitzicht over de stad en is een populaire plek onder zowel toeristen als locals.

Kortom, Boedapest heeft veel meer te bieden dan je misschien zou denken. Van historische metrolijnen tot geneeskrachtige warmwaterbronnen en van prachtige synagogen tot heerlijke zoetwarenwinkels. Een bezoek aan Boedapest is dan ook zeker de moeite waard. Ontdek de vele bijzondere plekken en laat je verrassen door de charme en schoonheid van deze stad.

Bron: Budapest.nl