Waar moet je op letten als je gaat beleggen?

Waar moet je op letten als je gaat beleggen?

Ben jij een Nederlander die van plan is om te gaan beleggen? Als je van plan bent om te gaan beleggen, doe je er goed aan om jezelf eerst in dit onderwerp te verdiepen. Er komt namelijk best wat kijken bij beleggen; je moet een meetbaar doel stellen voor jezelf, een broker kiezen om te kunnen beleggen en je moet goed nadenken over waarin je wilt gaan beleggen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je, waarmee jij een goede start kunt maken met beleggen. Tips die specifiek bedoeld zijn om in Nederland, via een Nederlandse broker, te gaan beleggen. Hier komen ze!

Wat is beleggen en waarom doen mensen dit?

Beleggen is investeren met het doel om rendement te maken. Dit beleggen kun je doen door bijvoorbeeld aandelen voor een lage prijs in te kopen en die weer te verkopen als de prijs hoger ligt. Het verschil tussen aankoop en verkoop is in dit geval dan je winst. Deze winst wordt ook wel rendement op je investering genoemd. Beleggen kun je doen op allerlei gebieden. Zo kun je ervoor kiezen om te gaan voor obligaties, olie of valuta. Ook kun ervoor kiezen om te beleggen in zilver of goud. Veel mensen beleggen om eerder te kunnen stoppen met werken, anderen weer om de studies van hun kinderen mee te betalen, weer iemand anders lost zijn huis (deels) af met de opbrengst uit beleggingen.

Maak een beleggingsplan

Voordat je gaat beleggen, is het verstandig om een plan te maken. In dit plan kun je opnemen wat het meetbare doel is wat je wilt behalen. Wil je bijvoorbeeld tien jaar gaan beleggen met een gemiddeld jaarlijks rendement van acht procent? Heb je een voorkeur voor waarin je wilt gaan beleggen? Neem hierbij de verschillende risicoprofielen mee, die verschillen nogal onderling. Zo zijn er aandelen die heel erg beweeglijk zijn, waardoor je in korte tijd veel geld kunt winnen en verliezen. Heb je al enige kennis van beleggen? Bijvoorbeeld omdat je er al veel over gelezen hebt, of weet je er nog helemaal niets van? In het laatste geval doe je er goed aan om te starten met veilige beleggingen waarbij er niet veel mis kan gaan.

Broker kiezen

In Nederland zijn er verschillende brokers waar je uit kunt kiezen. Iedere broker heeft zijn specifieke kwaliteiten, het is afhankelijk van je plan, welke broker het beste bij je past. Brokers Nederland? Online ga je de beste gegarandeerd vinden! Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor De Giro. Deze broker is marktleider in Nederland, rekent relatief lage kosten en handelen op dit platform kan vrijwel iedereen. Naast De Giro kun je ook bijvoorbeeld kiezen voor Lynx of de Saxobank. Online kun je deze aanbieders prima met elkaar vergelijken en een voor jou zo gunstig mogelijke keuze maken. Voor welke belegger ga jij?