Zo kun je jouw internetsnelheid testen

Zo kun je jouw internetsnelheid testen

Heb je de laatste tijd het idee dat je internet wat slomer is? Dan is het goed om de snelheid van je internetverbinding even te testen. Er zijn ook andere redenen waarom je de snelheid zou willen testen. Misschien wil je jouw internet vergelijken met die van anderen. Of wil je de snelheid van jouw verbinding testen om te kijken of je kunt besparen op je internetabonnement? In dit artikel leggen we je uit hoe je jouw internet kunt testen en vergelijken.

Snelheid van je internet

De internetsnelheid wordt bepaald door het aantal bits dat per seconde verstuurd of ontvangen kan worden. Een bit is een eenheid van informatie. Internetten doe je door pagina's te openen in je browser, maar ook bij het downloaden van programma's of updates maak je gebruik van de internetsnelheid. Als je internetsnelheid laag is, kun je dus langzaam pagina's openen en ook het downloaden van programma' s of updates kan dan veel langer duren.

Wat bepaalt je internetsnelheid?

De snelheid van je internet hangt af van een aantal factoren. Het type abonnement, de internetserviceprovider, de hardware die je gebruik en de locatie waar je woont. Bij grote providers betaal je meestal voor een vast aantal megabits per seconde (Mbps). Dit is de internetsnelheid die je abonnement aangeeft. Tegenwoordig krijg je in Nederland zo'n 50 Mbps internetsnelheid bij een gemiddeld abonnement. Je kunt ook kiezen voor 100, 200 of zelfs meer Mbps internet. Vaak kun je echter maar 50% van deze snelheid ook echt gaan gebruiken. Veel apparaten en kabels hebben namelijk een maximum, waarna je niet nóg sneller kunt downloaden en internetten.

Internetsnelheid testen

Heb je het idee dat jouw internet de laatste tijd niet snel genoeg is? Dan kun je op internet jouw internetsnelheid laten testen. Dit kun je doen bij websites zoals Speedtest en is niet moeilijk. Zie je hier dat je snelheid veel lager is dan de 50, 100 of meer Mbps waarvoor je betaalt? Dan is er misschien een probleem dat je moet oplossen. Kun je hier niet zelf achter komen? Dan is het slim om even een monteur hiervoor te vragen. Je kunt online internet abonnement vergelijken en abonnementen van providers naast elkaar zetten. Misschien kun je door over te stappen wel sneller internetten voor een lagere prijs.