Sneller herstellen van wonden met deze tips

Sneller herstellen van wonden met deze tips

Heb jij je gesneden of ben je flink gevallen en heb je hierdoor een lelijke wond? Dan moet je goed opletten, want met het voorkomen van littekens en het goed herstellen van een wond, kun je beter zo vroeg mogelijk beginnen. Vooral het begin van je herstel is belangrijk, dit bepaalt of je een litteken krijgt en hoe deze eruit ziet. Er zijn een aantal manieren waarop je de schade zoveel mogelijk kunt beperken en kunt zorgen voor een beter maar ook sneller herstel van de wond. Hieronder kun je hier meer informatie over vinden.

Genezing van een wond

Er zijn veel factoren die een invloed hebben op de genezing van de wond. In eerste instantie is het natuurlijk heel belangrijk dat de wond goed schoon is. Je moet deze goed ontsmetten om een mogelijke infectie te voorkomen. Als deze wel geïnfecteerd raakt, moet je misschien antibiotica gebruiken. Het beste is natuurlijk om een infectie meteen te voorkomen. Dit maakt het proces namelijk een stuk onprettiger, gevaarlijker en zorg voor een minder goede genezing.

Herstel bevorderen

Bij het herstel is een goede doorbloeding heel belangrijk. Daarom kan het slim zijn om te stoppen met roken, omdat het roken van sigaretten zorgt dat je aderen samenknijpen. Als je stopt met roken krijgt de wond meer voedingsstoffen. Goed en gezond eten en voldoende water drinken is hierom ook van invloed op het proces. Vooral eitwitten zijn belangrijk hiervoor. Zorg daarom dat je veel melkproducten binnenkrijgt. Voor de doorbloeding kan het ook goed zijn om de huid om de wond heen te masseren. Hiervoor kun je ook nog wondzalf gebruiken. Deze zalfjes zijn ook goed voor de genezing en zorgen ervoor dat de huid niet zo droog is. Bij zwaardere gevallen kun je ook medicijnen krijgen, die zorgen voor een beter herstel. Ook mobiliteit en beweging zijn van belang. Je moet dit niet te veel forceren, dan kan de wond natuurlijk weer open gaan, maar sporten draagt wel bij aan het herstel. Als je bij je herstel last hebt van pijn, is het goed om hier mee te praten met een dokter. Dit zegt soms namelijk iets over het herstel. Ook kun je medicijnen, zalfjes of pijnstillers krijgen.