Wat zijn de oudste steden van Nederland?

Wat zijn de oudste steden van Nederland?

Nederland is een prachtig land, met veel hele oude steden en gebouwen. Er zijn nog veel plaatsen te vinden die dateren uit de middeleeuwen. Veel van deze steden hebben een bekende en interessante geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan grote steden zoals Maastricht en Utrecht, die in de vele oorlogen in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld. Maar er zijn ook plaatsen waar al meer dan 2000 jaar mensen wonen. Wij hebben de oudste steden van Nederland op een rijtje gezet.

De oudste stad van Nederland

Om met honderd procent zekerheid te zeggen wat de oudste stad van ons land is, is helaas niet mogelijk. Bepaalde steden zijn namelijk zo oud, dat er weinig meer bekend is over wat er zich hiervoor heeft afgespeeld. Veel informatie is door de eeuwen heen verloren gegaan. Toch denken de meeste mensen dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. Deze stad is namelijk al bekend in Romeinse tijden en de geschiedenis gaat meer dan 2000 jaar terug. Het is niet voor niets dat Nijmegen ook wel eens de ‘Romeinse stad’ wordt genoemd. Er zijn zelfs onderdelen gevonden van een Romeins fort dat zich bevond aan de Waal.

Andere oude steden

Als je denkt aan 2000 jaar geleden, zul je al snel denken aan Rome of Athene, met oude, imposante bezienswaardigheden zoals het Colosseum en de Acropolis. Maar ook in Nederland kun je dus nog steden vinden uit de oudheid. Maar er zijn naast Nijmegen nog andere oude steden te vinden. Maastricht bijvoorbeeld, is nog steeds een belangrijke stad in het zuiden van het land. Het is niet alleen de hoofdstad van de provincie Limburg, maar ook een populaire toeristische bestemming. Het bekende Utrecht bestaat ook al erg lang, namelijk sinds 47 n. Chr. In de middeleeuwen was Utrecht een van de grootste en belangrijkste steden van ons land, met veel kooplieden en handelaren die naar de stad toe kwamen.

Andere oude steden die in dit rijtje thuishoren zijn Deventer, Zutphen en Middelburg. Minder bekende plaatsen zijn Tiel, Hulst, Stavoren en Aardenburg, maar deze plaatsen bestaan ook al erg lang. In veel van de bovengenoemde steden vind je nog veel restanten van eeuwen geleden.